Народна странка

Јеремић: Када ЕУ буде заоштрила реторику према српским властима, крај ће бити близу

Јеремић: Када ЕУ буде заоштрила реторику према српским властима, крај ће бити близу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће промена власти у Србији  уследити врло брзо након што Европска унија почне да користи речник сличан као према Белорусији.

„Белорусија је мало другачија од Србије. Слично је то да постоји заинтересованост више од једног међународног фактора - Запада и Русије - али  је однос снага другачији. У Белорусији је доминантнија Русија, док је у Србији доминантнији утицај ЕУ. Лакше је бити оштар на речима када нисте пресудни фактор“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у Чачку.

Јеремић је истакао да је важно да до промене власти дође на изборима.

„Ми не заступамо револуционарну промену и правду - до тога се може доћи и мирним, институционалним путем. До промене власти ћемо доћи тако што ћемо учествовати на слободним изборима, а до правде ће се доћи поштовањем закона и преко судова,” рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „тек први велики задатак Народне странке да у историју пошаље режим СНС-а“, а да ће их после бити много, од којих је успостављање владавине права међу најважнијим.

„Потпуно је јасно да овај сазив Скупштине Србије неће издржати цео мандат. Пред нама су месеци у којима ће економска и здравствена ситуација бити далеко сложенија него данас, па се може догодити да брзо уследе и избори“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је зато најважнији задатак Народне странке у наредним месецима јачање страначке инфраструктуре, како би била створена организација способна да контролише сва бирачка места у Србији и тако одбрани изборну победу и спречи крађу гласова.

Упитан о односима Србије и Хрватске, Јеремић је одговорио да је јучерашњи говор председника Хрватске Зорана Милановића битно другачији од реторике током обележавања годишњице „Олује“.

„За жаљење је, међутим, што је Хрватска одабрала да за ствар око које ће цела нација бити уједињена изабере дан велике трагедије Срба. Док год ’Олуја’ буде у Хрватској тачка националног окупљања, тешко да је могуће потпуно помирење и потпуна нормализација односа“, рекао је Јеремић.

На питање о предстојећим изборима у Црној Гори, Јеремић је одговорио да је у тој суседној држави ситуација забрињавајућа.

„Бојим се да недеља неће бити дан највеће напетости, већ ће оне уследити тек након завршетка гласања. Верујем да неће доћи до сагласности свих политичких актера да су избори завршени и да неће постојати слагање око броја освојених гласова и мандата у парламенту“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, оценио је да Србија није учинила све што је могла како би се у Црној Гори избегле напетости и сукоби, и изразио наду да до тога ипак неће доћи.