Народна странка

Јеремић за "Блиц": Бојкотом скраћујемо време до промене система

Јеремић за "Блиц": Бојкотом скраћујемо време до промене система

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће опозиција бојкотом избора створити околности по којима би до суштинских промена у Србији могло доћи и за много краће од четири године.

„Опозиција бојкотом доводи у питање легитимитет овог криминализованог и на свако недело спремног режима. Брани базично достојанство грађана који су већ годинама жртве уцена, понижавања и вређања интелигенције. Доказује неистинитост оптужби да смо баш сви исти и да нам је само стало до тога да се накачимо на државну касу“, рекао је Јеремић у интервјуу листу „Блиц“.

Јеремић је истакао и да ће бојкот успоставити пуно политичко јединство истинских противника режима, и истерати на чистац оне који су спремни на дилове и компромисе.

Председник Народне странке је, поводом питања „шта дан после избора“, које постављају они који доводе у питање одлуку о бојкоту, рекао да је „за нас који смо преломили да не прихватимо да се зарад мрвица са Вучићевог стола понизимо учествујући у његовом квази-изборном ријалитију“ одговор једноставан – исто што и дан пре, а то је „беспоштедна борба да се овај накарадни систем пошаље у историју“.

Јеремић је упитао шта ће се догодити дан после избора за оне који под међународним притиском – или другачије намамљени – пристану да буду део игре која ће, сасвим сигурно као и неколико претходних изборних циклуса, остати запамћена по марифетлуцима, принуди, битангама у џиповима без таблица, сликаним листићима, бугарским возовима, вишесатним директним преносима психоделичних приредби, аутобуским конвојима, сендвичима, Сарапи и Шредеру. „Они ће бити награђени преласком цензуса и смештени у посланичке клупе ’опозиције’, негде између Мише Вацића и Чедомира Јовановића. Добиће новац из буџета и сахранити своје достојанство, заједно са капацитетом да у будућности допринесу променама“, истакао је Јеремић.  

На питање да ли је добро решење „неговање добрих односа и са Западом и са Русијом“, које практикује власт у Србији, Јеремић је одговорио да није по среди неговање добрих односа, него беспоговорна сервилност у односу према странцима.

„Када се томе дода и хуморескно понашање дипломатског врха, које је често на ивици простаклука, не треба да чуди да смо изгубили поштовање које смо некада имали у свету“, истакао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је навео да се Србија данас углавном доживљава као оријентална диктатура са интересантним куриозитетима попут „макете геј премијерке“ и као касаба у коју „можете доћи да се јефтино забавите и у којој ће вам уколико похвалите актуелну власт све бити допуштено – у пословном и у сваком другом смислу, ма колико то било у супротности са јавним интересом“.