Народна странка

Интервју Јеремића Блицу: Избори ће бити чистилиште, показаће ко је права опозиција

Интервју Јеремића Блицу: Избори ће бити чистилиште, показаће ко је права опозиција

Објављено у "Блицу".

 

Нисмо у Савезу за Србију знали за план Небојше Зеленовића и Саше Пауновића. Један од њих нас је недавно уверавао да ће сигурно бојкотовати и локалне изборе - каже у интервјуу за "Блиц" Вук Јеремић, председник Народне странке.

Тврдио је, како каже, да би му се пре времена распала локална коалиција па да зато не може да објави бојкот на локалу.

Истина је да под оваквим околностима искључиво Вучић одлучује ко ће победити, а ко изгубити у Шапцу и Параћину и да би њих двојица најбољи допринос заједничкој борби могли да направе тако што би учинили да бојкот буде најуспешнији управо у та два града - каже Јеремић.

Пауновић је у интервјуу за "Блиц" рекао да се не питају у СЗС сви једнако и да нису сви доносиоци одлука те да су поједини због тога изненађени њиховим ставом да треба да се изађе на изборе у Шапцу и Параћину. Да ли се осећате прозваним?

Наравно да је мислио на мене и да му је намера била да увреди Народну странку. То доста говори о његовом менталном склопу, у којем поштовање партнера и договорених правила немају неку нарочиту вредност, већ се ствари решавају домунђавањем са онима које он доживљава као моћне. Зато ме не би изненадило ни када би се ускоро открило да се о свом изласку на изборе договарао са неким још моћнијим у овој земљи. Али мислим да је то ипак само изговор и да је прави разлог зашто није покушао да разговара са мном то што је исправно проценио да ја не бих имао разумевања за шибицарење.

До када очекујете да ће вам саопштити коначну одлуку, хоће ли изаћи на изборе?

То заиста више није битно. Ко у глави још није раскрстио са доживљајем политике као средства за остваривање личних и партијских интереса, само нам је терет.

Шта ће се догодити уколико дефинитивно одлуче да изађу на изборе? (Напомена: Интервју је рађен пре него што је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и један од челника коалиције СзС, званично саопштио да је одлучио да изађе на изборе).

Из Народне странке ће бити искључен свако који буде наступио у било којој форми на Вучићевим лажним изборима. Због њихове неспремности да се солидаришу у бојкоту са остатком Србије, распустили смо Градски одбор у Шапцу, који тренутно учествује у власти и који је био један од наших најјачих одбора у земљи. Начин на који данас водимо странку, сутра ћемо водити државу – принципијелно, транспарентно и без трговине јавним интересом.

Пауновић каже и да "СзС није таква организација да из ње неко може да буде искључен". Шта ћемо с тим?

Ништа. Колико год да му је стало да и након 20 година на власти, од којих је последњих 16 на месту председника општине, настави да управља Параћином, не верујем да ће себи дозволити да Демократска странка због њега дође у ситуацију да се повлачи из Савеза за Србију, сада када је опозиција коначно уједињена.

Како иде кампања бојкота. Јесте ли задовољни?

Јесам. Након готово осам година лутања и самодеструкције, опозиција се по први пут ујединила, а то је најважнији предуслов да би се уздрмао режим. Народна странка се од свог оснивања залагала за јединство и први смо, још у августу, прогласили бојкот. Задовољан сам што смо коначно сви у истом табору, обједињени у намери да не пристајемо на даља понижења. Свашта је покушао да би нас у томе омео, спуштао цензус, нудио мито, подстицао нетрпељивости у нашим редовима – без успеха. Ствар је сада веома једноставна: ако сте задовољни стањем у држави и желите да тако остане још најмање четири године, изаћи ћете на изборе и гласати за било коју од понуђених листа. Ако нисте, остаћете код куће.

Да ли лично обилазите Србију? Какав је одзив грађана, подржавају ли бојкот?

Наравно да обилазим. Све је више људи којима је преко главе животарења у Вучићевој проклетој авлији. Наш задатак је да им укажемо на то да је бојкот најефектнији начин да своје незадовољство изразе. То није нимало једноставно, у оваквим медијским околностима. Режим је већ покренуо систем принуде запослених у јавном сектору за обезбеђивање капиларних гласова. Како време буде одмицало, притисци ће бити све већи и људи ће кренути да се буне и комешају. То неће моћи да се сакрије, колико год се то покушавало.

Да бисте рекли да је бојкот успео, колико треба људи да (не) изађе?

Инсистирање на томе да се све сведе на цифру је замка у коју не смемо да упаднемо. Који год број да се прогласи за циљ, режим ће га достићи јер у потпуности контролишу изборни процес и није им проблем да украду и кривотворе колико год буде потребно – 50, 60, 65 посто... Али то ће бити Пирова победа, јер је бојкот већ успео чињеницом да у новом сазиву парламента више неће бити праве опозиције. Не може се грађанима, а ни међународној заједници, продати прича да су Шешељ, Чанак, Четка и Звоно опозиција - то није одрживо стање. Врло брзо ће постати јасно да такве институције немају легитимитет и да је излаз из политичке кризе могућ једино кроз изборе, али заиста слободне, уз испуњавање свих захтева које су у вези са тим поставили опозиција и грађани.

Зар не мислите да бисте лакше профилисали странку и политику када бисте били парламентарна опозиција?

Наравно да би било лакше - и то не само из финансијских разлога. Народна странка је у том смислу можда и на највећем губитку од свих, имајући у виду каква је могла бити наша посланичка група, са појачањима попут Синише Ковачевића, Здравка Поноша, Владе Гајића... Одустали смо и од стотине одборничких места које бисмо сигурно освојили широм Србије, јер смо у многим општинама данас најјача опозициона организација. Али ми нисмо у овом послу из личних интереса, да бисмо обезбедили привилегије и паразитирали у овом наопаком систему, већ да бисмо тај систем размонтирали. Да би дошло до промена, неопходно је да људи стекну поверење у оне који се за промене залажу. А то не може ако нисте у стању да одржите реч и покажете да сте спремни на одрицање зарад виших интереса. Ови избори ће у том смислу бити велико чистилиште, јер ће се јасно показати ко је заиста опозиција Вучићу, а ко Вучићева опозиција.

Шта је дугорочни план бојкота?

Да Србија постане нормално место за живот. Да млади људи престану да одлазе у иностранство у већем броју него за време ратова. Да Оља Бећковић буде утицајнија особа у земљи од Бебе Поповића. Да када пукне афера одговорни поднесу оставке. Да поново буде част бити полицајац или просветни радник. Да људи попут Александра Обрадовића, узбуњивача из "Крушика", бивају награђени, а не хапшени и уклањани с посла. Да се одморимо од политичара. Да Жељко Митровић плати порез. Да власт буде лако смењива. Да осетљиве државне преговоре не воде полуинтелигентни, тајно и без институционалног оквира. Да држава не даје субвенције произвођачима наркотика, као у Јовањици. Ништа се од тога неће догодити све док је Вучић на власти, а најбржи пут до његове смене води преко тоталног бојкота лажних избора на пролеће.

Имамо језиву поделу у друштву, за коју су заслужни и власт и опозиција. Људима се оспорава право да буду између, да буду објективни. Како смо дошли у ситуацију "ако ниси са мном, против мене си"?

Та ситуација је неизбежна последица успостављања тоталитарне пирамиде власти на чијем се врху налази радикалски хулиган који целог живота сеје фрустрацију и мржњу према свима који му се не покоравају и другачијих су политичких уверења, нације или вере. Ко према овој оцени има резерву, предлажем му да погледа филм "Владалац", због којег се његови аутори ових дана на монструозан начин вређају и нападају, а што је најбоља потврда истинитости његовог садржаја. Од "сто муслимана за једног Србина" 90-их до "тајкунско-издајничке опозиције" данас, говор мржње је окосница Вучићевог политичког деловања.

 

ПРЕКО ГРЕНЕЛА ДО ТРАМПА

Каква су ваша предвиђања за Косово?

Власт више од годину дана тврди да неће бити никаквих преговора све док Приштина не укине таксе и онда изненада Марко Ђурић потпише неколико споразума о саобраћају. Па како су их постигли ако нису преговарали? Да ли су тражили стручно мишљење надлежних институција – Министарства спољних послова, МУП-а, било које друге? Шта пише у тим потписаним документима? То је заиста превршило сваку меру, никада нису били оволико отворено безобзирни и арогантни. Вучић у америчком специјалном изасланику Гренелу види своју шансу да дође до Трампа и не пита за цену да би се то догодило. Не би ме изненадило да до њиховог сусрета дође већ у наредних неколико недеља, али то ће Србију коштати као Светог Петра кајгана.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ПЛАН ВУЧИЋА И ЂУКАНОВИЋА

Како оцењујете догађаје у Црној Гори?

Буђење народа у Црној Гори је доказ да свакоме злу кад-тад мора доћи крај. Такозвани Закон о верским слободама је заједнички осмишљен од стране Вучића и Ђукановића. Циљ је био да се подигне контролисана бура након које ће се отворити пут да у власт уђу одређене странке опозиције као мањински партнер ДПС-а, стварајући тиме црногорску верзију "Српске листе" на КиМ. Тиме би Вучић добио свој пакет акција у Црној Гори, Ђукановић обезбедио још четири године власти, а њихов заједнички непријатељ, митрополит Амфилохије, био маргинализован. Ствари су се, међутим, отргле контроли, и више није могуће вратити их у пређашње стање. Нешто ће се слично догодити и у Србији, након успешног бојкота.

 

Интервју приредила новинарка „Блица“ Ивана Мастиловић Јаснић