Народна странка

Јеремић: Бела кућа је изузетно неповољно место за разговор о Косову

Јеремић: Бела кућа је изузетно неповољно место за разговор о Косову

Председник Народне стране Вук Јеремић изјавио је данас да је догађај 4. септембра у Белој кући са аспекта међународног угледа и интереса Србије био потпуни фијаско, и да је потписивање споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине било само “вињета у изборној кампањи Доналда Трампа”.

Јеремић је у серијалу Квака 23 Новинске агенције ФоНет рекао да ће победник америчких избора после тога ће моћи да позове обе стране да поново дођу у Вашингтон и да им, као и овог пута, не каже унапред о чему ће разговарати.

Он је новинарки Тамари Скроза рекао да је то за Србију изузетно неповољно окружење за разговор, јер је Бела кућа “главни подржавалац” косовске независности.

Јеремић је рекао да је “цео свет прилично згрожен тиме што су и Београд и Приштина дозволили себи да на онакав начин, практично као средство за једнократну употребу, буду искоришћени у председничкој кампањи једног од председничких кандидата”.

Поводом тачке којом се Србија обавезала да ће забранити употребу 5Г опреме коју испоручују “непоуздани произвођачи”, а која се заправо односи на кинеску опрему, истакао је да је питање 5Г мреже за Кину веома сензитивно, али да не очекује реакцију Пекинга.

Како је приметио, Кина је увек резервисана и прилично уздржана, и јако се ретко оглашава, али је сасвим сигуран да су у Пекингу пратили са великом пажњом шта се дешавало и да им се, сасвим сигурно, као ни многима, “то није нимало допало”.

Када је у питању најављена сеоба српске амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, Јеремић је указао да би Београд тиме прекршио резолуцију 478 Савета безбедности УН, што су до сада учиниле само Гватемала и САД.

Јеремић је рекао да је још већи и безбедносно проблематичнији проблем свеобухватно третирање Хезболаха као терористичке организације.

Он подсећа да Хезболах има политичко и војно крило, и да само ретки попут САД као терористичко означавају и једно и друго крило, док велика већина света политичко крило сматра за легитимног саговорника.

“Када на такав начин пригрлите америчку политику, тиме сте се практично сврстали у оно што Хезболах назива легитимним метама”, упозорава Јеремић.

Јеремић оцењује да папир потписан у Вашингтону нема стручни назив и да је то документ практично без преседана у дипломатији.

По њему, опсег тема које су њиме обухваћене је такав да је “једино фалила осуда Кубе”, које се организатори вероватно нису сетили на лицу места.

“Народски речено, када би ме неко питао на улици - то је један гулаш. Гулаш свега и свачега што коинцидира са америчким спољнополитичким интересима”, закључио је Јеремић.