Народна странка

Јеремић за Би-Би-Си: Изазов за Лајчака биће покретање правог дијалога Београда и Приштине

Јеремић за Би-Би-Си: Изазов за Лајчака биће покретање правог дијалога Београда и Приштине

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће за новог специјланог представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчак највећи проблем бити да поново покрене прави преговарачки процес, а пред њим ће бити и веома изазован задатак како хармонизовати ставове међју Европљанима, па их онда уклопити са ставовима САД и осталих међународних актера.

„Раније се тачно знало ко преговара у Бриселу, а ко посредује - све док није дошао Гренел (Ричард, изасланик председника САД). Од тада више није јасно ко преговара и о чему", рекао је Јеремић за Би-Би-Си (BBC) на српском.

ББЦ пише да ће се Лајчак већ на самом старту суочити са скептицизмом косовског председника Хашима Тачија, који је изразио незадовољство да процесом преговора управљају дипломате чије земље не признају независност Косова.

„И Борел (Жозеп, европски комесар за спољну политику) и Лајчак су своје националне каријере окончали, Борел дефинитивно а Лајчак бар на неко време. Они су веома професионални људи, знају ко им је главни ауторитет, а то нису њихове националне владе, већ ЕУ. Тачијева резерва према европским играчима долази из његове наклоњености америчкој стратегији да до договора треба да дође што пре, па и уз размену територија, што је за Европу неприхватљиво", рекао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, навео је да је Лајчак „највећи светски дипломата који има балканско искуство“ и да се са њим може поредити само шведски дипломата Карл Билт.

ББЦ на српском подсећа да су се Јеремићу путеви у каријери са Лајчаком често укрштали, као и да су били ривали за место генералног секретара УН 2016. године - Јеремић је завршио трку као други, а Лајчак као трећепласирани, док је на функцију изабран Португалац Антонио Гутерес.

„Увек смо били пријатељи, и ја према њему гајим велико поштовање. Лајчак је дипломата, не само регионалног, него светског калибра. Он говори течно српски језик, без акцента - готово да се не може приметити да није одавде“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Лајчак дуго био министар Словачке, која је чланица ЕУ, и да је годинама градио односе у европским престоницама.

„За посао посредника није могао да буде изабран неко ко није добио пуну подршку Берлина и Париза, као и да се нико том избору није противио", закључио је Јеремић.