Народна странка

Јеремић: Документ који је потписао Вучић је виц

Јеремић: Документ који је потписао Вучић је виц

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је документ који је председник Србије Александар Вучић потписао у Белој Кући „виц“ и да не постоји држава на свету која иоле држи до себе чији би председник, премијер или краљ „сео на хоклицу“ и учинио тако нешто и још се хвалио како је заузврат добио оловку.

„У истом документу се наводе односи Београда и Приштине, права хомосексуалаца у свету, 5Г мреже, амбасаде у Јерусалиму, третирање Хезболаха као терористичке организације, диверсификација енергетског снабдевања… То пас с маслом не би појео. Пола света нам се смеје, а друга половина је згрожена“, рекао је Јеремић у Ариљу, где је основан општински одбор Народне странке.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је Вучић потписао документ који је на штету Србије, јер се Вучићевим потписом обавезала да у наредних годину дана не лобира за повлачење признања самопроглашеног Косова, док се Приштина није обавезала да не лобира за даља признања.

Србија се обавезала и да премести амбасаду у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, што је у директној супротности са Резолуцијом 478 Савета безбедности УН у којој стоји да се све чланице УН обавезују да неће учинити. Србија је, после САД и Гватемале, тек трећа држава на свету која ће имати амбасаду у Јерусалиму. Како ће се сада Србија кредибилно залагати за поштовање Резолуције 1244, која је срж наше косовске политике, ако је тако лако прегазила другу резолуцију, и то зарад оловке и десет минута седења на хоклици“, упитао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Вучић у Белу кућу није повео никога ко познаје међународне односе и ко је могао да му укаже на последице потписивања понуђеног документа.

„Синиша Мали је једини ко је у тој делегацији довољно добро знао енглески језик да би могао да прочита шта у том документу заиста пише. Мали, међутим, није стручан за међународне односе - његово поље експертизе су финансијске малверзације“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је председник Србије отишао у Вашингтон без икакве платформе о преговорима, и поновио да Вучић није имао уставна овлашћења да у њима учествује.

Милош Обреновић није знао да се потпише, али зато никада није сам преговарао са Турцима. Србија је пре само осам година била у ситуацији да је изаберу да председава Генералној скупштини УН, а јуче ју је на хоклици у Белој кући представљао човек који је очигледно први пут видео оно што ће потписати само неколико минута касније“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће Народна странка играти најважнију улогу у раскиду са „црнилом и екстремизмом који данас владају Србијом“, јер има људе, политику и идеологију.

„Народна странка гради организацију која ће бити способна да оствари изборну победу и спречи крађу избора од Суботице до Врања и која ће бити способна да преузме одговорност за вођење државе“, рекао је Јеремић.

За председника Општинског одбора Народне странке Ариље изабран је менаџер за управљање квалитетом Предраг Чаркић.