Народна странка

Савез за Србију- Енергија промена победиће страх у Србији

Савез за Србију- Енергија промена победиће страх у Србији

Оснивачи Савеза за Србију у разговору са грађанима Горњег Милановца поручили су да  питање више није да ли ће  до промена доћи, већ којом брзином ће се оне одвијати.

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас рекао је да су прави  лидери у Србији данас „обични“, људи који, упркос претњама и притисцима режима не одустају од својих идеја као и да су врата Савеза за Србију отворена.

„Верујем да ће енергија коју имамо успети да победи страх који влада Србијом. Не сматрамо да смо једина опозиција у Србији, оставили смо слободна места за све оне који желе да нам се прикључе, оне који не желе да сарађују са овом влашћу, оне који деле ставове из 30 тачака програма које смо дефинисали“

Председник Народне странке Вук Јеремић казао је да, након оснивања Савеза за Србију, и међународна заједница више  не разговара само са властима као и да ће једна од преломних тачака будућег политичког живота у Србији и на Балкану бити питање Косова.

„ Оно што је на столу између Београда и Приштине је оно на шта нико, чак ни за пет векова Отоманске окупације, није ставио свој потпис. Проблем у преговорима је у томе што је актуелна власт цео свој однос са светом поставила тако да, ко год дође у Србију добије све што затражи, а за узврат треба само да подржи  диктатуру. И грађани и међународна заједница желе одговор на исто питање- шта је то што долази после Вучића, да би се за то заложили. Након оснивања Савеза савеза за Србију одговор је јасан.“

Председник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић указао је на лош положај радника у Србији и упозорио на нови Закон о раду који се припрема.

„Новим законом о раду, према нацрту, неће више бити радника запослених „за стално“, већ ће сви бити запослени под уговорима о привременим и повременим пословима, прековремени рад неће бити ограничен, послодавцу ће бити омогућено да отвара кампове близу фабрика где ће радници бити 24 сата доступни- ми то морамо да спречимо“

Председник Милан Стаматовић истакао је да ће се Савез за Србију у свом деловању посебну пажњу посветити борби за фер и демократске изборе.

„Изборна крађа никада није била већа, притисак никада није био снажнији. Власт је дужна да обезбеди слободу медија, да ослободи запослене у јавним предузећима режимског притиска. Запослени у тим предузећима дужни су или да плате или да скупљају „капиларне“ гласове- то је оно што морамо да зауставимо, а ако буде потребно укључићемо и  све међународне институције“

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић указала је да је формирање Савеза за Србију и почетак бескомпромисне борбе за бољи положај жена и породица у Србији.

„Просечна жена у Србији има 43 године и ради за минималац од 27 000 динара као и њен супруг. Те породице данас размишљају  како да преживе септембар и купе уџбенике који су некад  били бесплатни. Питање је данас колико деце у Србији је видело море, колико њих може да путује. То су проблеми са којима се ми суочавамо, то је оно на шта не пристајемо- на бедан живот. Против тога се боримо.

Лидер покрета „Двери“ Бошко Обрадовић истакао је да одређене и идеолошке разлике у Савезу за Србију постоје, али да се нико од чланица Савеза није одрекао својих уверења.

„Нико од нас се није одрекао својих уверења, али смо сви заједно извукли поуку- враг је однео шалу. У Србији данас нема нормалног живота. Неодговорност је да у тим условима инсистирамо на идеолошким и политичким разликама. Наш је задатак да у ову државу вратимо нормалност и пристојност, а затим да представимо наше програме за које ће се грађани опредељивати“

Савез за Србију наставља разговоре са грађанима и већ вечерас од 18:00 часова оснивачи Савеза разговараће са грађанима Сремске Митровице.