Народна странка

Јеремић: Нема фер избора без међународног притиска на режим

Јеремић: Нема фер избора без међународног притиска на режим

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да организовање избора под бар минимално фер и демократским условима неће бити могуће ако у дијалогу власти и опозиције на неки начин не буде ангажован и међународни фактор - не нужно као посредник, али као један од актера.

„Протести на улици се морају наставити, јер режим другачије неће пристати да обезбеди поштене изборне услове, нити ће међународна заједница бити довољно заинтересована да се ангажује на конструктиван начин“, рекао је Јеремић у интервјуу за „Балкан инфо“, и додао да би лидери опозиције требало да шаљу недвосмислене поруке јавности.

Јеремић је навео да је председника Србије и СНС-а Александра Вучића значајан број људи у међународној заједници „прозрео као лажова“ који не испуњава дата обећања и човека који својом „помпезном реториком и понашањем са оне стране пристојности изазива презир код озбиљних међународних саговорника“. „Његова позиција се у међународном простору добрано 'заклимала' и морамо да наставимо да је климамо, како изнутра са протестима, тако и споља, јер тек када се унутрашње прилике и међународне околности поклопе, моћи ћемо да се изборимо за промене“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је поновио да опозиција само заједничким деловањем може да избори фер изборне услове.

Све остало, попут начина наставка протеста и њихове форме, јесу тактичка питања. Моје мишљење је да не би требало нипошто стати са протестима, као и да би требало обогатити форме њиховог спровођења“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за модел развоја у којем би централну улогу имала српска дијаспора, која располаже са 200 до 300 милијарди долара капитала, а не огромне субвенције страним инвеститорима који радницима у Србији исплаћују минималне плате.

„Широм света сам упознао наше успешне, способне и остварене људе, предузетнике и банкаре, којима би требало омогућити да улажу у Србији, не само због патриотских осећања, него првенствено због економског интереса“, рекао је Јеремић.

„Имамо дијаспору која је паметна, рационална и у огромној већини добронамерна. Требало би јој пружити систем, правну заштиту и одговарајући подстицај да улаже у Србији. Народна странка се такође залаже да се дијаспори омогући право гласа, не само у српским амбасадама, него електронски или поштом, као што то омогућава већина цивилизованих и демократских држава“, додао је Јеремић.