Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Изливање сумпорне киселине изазвао јавашлук Железница Србије и Министарства саобраћаја

Марина Липовац Танасковић: Изливање сумпорне киселине изазвао јавашлук Железница Србије и Министарства саобраћаја

Председница Одбора Народне странке за саобраћај и одборница у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да је предузеће „Инфраструктура железнице Србије“ директно одговорно за искакање из шина и превртање вагона-цистерне пуне сумпорне киселине код Јагодине, јер пруга годинама није одржавана, а безбедност на железници је додатно угрожена јер су укинута радна места чувара пруге који су контролисали стање шина сваког дана.

„Воз који је превозио сумпорну киселину од Шапца до Димитровграда пролази и кроз тунел испод Вуковог споменика у центру Београда. Да је вагон испао из шина и киселина се излила у градском подручју, догодила би се еколошка катастрофа и зато је неопходно да надлежни коначно том питању посвете пуну пажњу и предузму неопходне мере“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Народна странка позива Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре да коначно уведе ред у ’Железнице Србије’ и јер је у претходном периоду повећана учесталост испадања вагона из шина, навела је Марина Липовац Танасковић.

„Надлежнима је познато да превозници пуштају у саобраћај вагоне који технички нису исправни или су натоварени преко дозвољене вредности, а предузеће ’Инфраструктура железнице’ не налази решења да провери и остале елементе воза који су кључни за безбедност“, додала је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац танасковић је истакла да је међу најважнијим узроцима незгода је лоше стање колосека на уласцима у станице, који су због неодржавања нестабилни, па се вагони "љуљају".

„Неодржаване пруге су старе и 50 година, а цистерне су и иначе нестабилније од осталих врста вагона при кретању, јер се течност у њима помера, па се у кривинама сабирају осцилације“, навела је Марина Липовац Танасковић.

„Редовно одржавање колосека и скретница на свим пругама и у свим станицама не постоји, него се реагује када се нешто деси и таква пракса мора се хитно променити“, закључила је Марина Липовац Танасковић.