Народна странка

Народна странка: Власт уништава воде у Србији као окупатор

Народна странка: Власт уништава воде у Србији као окупатор

Народна странка саопштила је данас, поводом 22. марта, Светског дана вода, да је власт СНС-а у претходних девет година показала незабележену небригу за воде и да активно ради на њиховом уништавању, чиме директно угрожава здравље и опстанак људи у многим деловима Србије.

„Власт СНС-а се према водама у Србији односи попут окупатора. Чисте планинске потоке и речице претвара у цевоводе за мале хидроелектране зарад профита људи блиских режиму. Из истог разлога планира се и изградња града величине Вршца са 35.000 становника на макишком водоизворишту у Београду, а најављена је и градња националног стадиона преко водоизворишта у Сурчину“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

„Реке и приобаља се уништавају директним испуштањем канализације. Београд је међу ретким великим градовима у Европи у којима се фекалије директно испуштају у реку“, додаје се у саопштењу.  

Народна странка истиче да се „у Зрењанину се са грађанима сурово шале са фабриком воде“, а да у Бачкој Тополи испуштају живинску маст у реку Кривају.

Смењују директоре водопривредних предузећа у Војводини. Центар Београда у 21. веку пије воду из азбестних цеви, али зато не пропуштају прилику да најаве градњу метроа управо са најзначајнијег Београдског водоизворишта, док несметано испуштају фекалну канализацију у Саву и Дунав, наводи се у саопштењу Одбора за заштиту животне средине.  

„Њихови страни инвеститори немилосрдно угрожавају реке на истоку Србије. На Старој планини људима отимају потоке испред кућа. У западној Србији су уништили једну од најчистијих акумулација, језеро Врутце“, додаје се у саопштењу.

Реке и језера су затрпани кабастим отпадом, јавна комунална предузећа празне своје камионе на обалама Лима и Дрине, али зато здушно помажу повлашћене фирме које купују бање на југу Србије по ценама далеко испод реалних, истиче Народна странка.

„Намеравају да продају и једини Институт за водопривреду 'Јарослав Черни',  у овом делу Европе, повлашћеној приватној фирми 'Миленијум тим'“, наводи се у саопштењу.

Народна странка је истакла да је стање у целој Србији алармантно, а да „власт нема апсолутно никакву стратегију“ да се суочи са овим проблемом.

„Управо супротно, власт својим чињењем доприноси деградацији и уништавању водених површина и поџемних вода. Присвојили су готово све, а сада желе да присвоје и наше животе отимајући нам основне елементе, попут воде и ваздуха“, наводи се у саопштењу.

„Народна странка има програм и план залаже за очување природних ресурса, на првом месту воде, и показала је да јој је стало до интереса када се борила за очување макишког водоизворишта. Власт покушава да отме и Велико ратно острво и сурчинско водозвориште, али ћемо се и томе снажно супротставити и спречити уништавање животне средине“, закључује се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

Уједињене нације прогласиле су 22. март за Светски дан вода.