Народна странка

Ковачевић: Држава да помогне пре свега малим и средњим предузећима

Ковачевић: Држава да помогне пре свега малим и средњим предузећима

Члан Председништва Народне странке и председник Одбора за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је данас да мере помоћи Владе Србије привреди не смеју бити дискриминаторске нити раздвајане по привредним гранама или по пореклу капитала.

„Мотор нашег друштва су мала и средња предузећа и на њих се морамо фокусирати. Данас готово да нема привредног субјекта који има оперативан статус изнад 60 одсто. Због тога би Влада Србије требало да се одлучи за помоћ која не прави захват текућег тешко скупљеног новца у буџету од располућене привреде“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да је Народна странка предложила одлагање плаћања кредита банкама за још три месеца и да у том периоду плаћање доприноса и пореза за плате радника падне на терет државе, као и одустајање државе од наплате пореза на добит за 2020. годину по месечним аконтацијама сходно завршном рачуну за 2019. годину.

„Извори додатног финансирања празног буџета били би повећање акциза на алкохол и дубан и свих облика луксуза, попут луксузних вила и станова, бродова и луксузних аутомобила“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да за све истакнуте мере нема додатног напрезања буџета нити расипања новца, као што је бачена огромна сума новца од 100 евра по пунолетном грађанину без икаквог трајног ефекта.