Народна странка

Ковачевић: Критика зарад унапређења владиних економских мера

Ковачевић: Критика зарад унапређења владиних економских мера

Сходно никад већој потреби за јединством и сарадњом међу свима који желе добро нашој земљи, склон сам да верујем да економске мере Владе за помоћ привреди Србије неће имати жељени ефекат када су у питању гаранцијски фонд и пословне банке.

Већ сам износио свој став у јавност да банке имају свој филтер по којем додељују кредите привреди и он није до сада био афирмативан. Директну одговорност за то има Народна банка Србије, која поседује механизме супротстављања том веома ригидном приступу банака српским предузећима.

Изостанак реакције говори о томе да део владе задужен за финансијско-економске и привредничке проблеме није претерано фамилијаран са стварношћу и тескобама микро, малих и средњих предузећа.

Сходно изнетом, веома сам скептичан са спуштањем ове владине мере у реализацију. Питам колика је шанса да привредник уз помоћ ове мере буде ближи преко му потребним кредитним средствима, ако га влада претиче са својом тражњом за новцем путем емитовања краткорочних и дугорочних хартија од вредности?

Коме ће банке прво дати новац, држави или привреди? Одговор је једноставан, зар не? Дрзави.  

Само ће остатак од финансијског портфолија код банака, мрвице, и поред додатних државних гаранција, бити на располагању привреди, уз стари непромењени филтер додељивања.

Знаци, ћорак!

Зар не би било много боље да држава своју потребу за новцем, што је неспорно с обзиром на кризу, задовољава код банака ван граница ове земље? Поставља се само питање рејтинга и да ли то може. Изван граница постоје приоритети међу највећим финансијским институцијама, а то засигурно није Србија.

Када је реч о последњој и најпроблематичнијој мери владе, а то је 100 евра за сваког пунолетног становника Србије, мислим да су све моје колеге економисти, једногласни – ништа лошије по буџет Србије!

Пензионери и сви запослени код државе нису угрожени, јер добијају уредно пензије и плате, а са друге стране, привреди су представљене мере помоћи и она ће се старати за своје запослене.

Наша влада и буџет немају довољно свог новца, јер је 6. априла донета Уредба о додатном задуживању са потписом председника државе!

Зато је ова мера чисто расипање новца и корумпирање потенцијалног бирачког тела.

То само раде владе које се боје својих резултата, а разумео сам да ова то није, те зато добронамерно предлажемо повлачење или преформулацију ове мере!
 
Владимир Ковачевић,
председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво