Народна странка

Народна странка: Економске мере владе гурају привреду у суноврат

Народна странка: Економске мере владе гурају привреду у суноврат

Председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић изјавио је данас да економске мере Владе Србије „гурају у суноврат најбоље што Србија има“ – микро предузећа и мала и средња предузећа.

„Помоћ ће добити само они који не дугују ништа, а таквима помоћ углавном и није неопходна. Пореска управа ће смањити број примаоца помоћи због дугова из претходног периода, неплаћених камата, накнада и такси“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се плате радницима за март исплаћују ове недеље и да се зато помоћ мора упутити одмах, а не после ванредног стања.

„Владина помоћ је као да је неко послат на пут без бензина у резервоару и без новца за путарину уз обећање да ће му новац бити рефундиран када се врати са пута. Јасно је да он нигде неће ни отићи ни стићи, као и српска привреда са оваквим мерама“, рекао је Ковачевић.  

Поводом најављене помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима, Ковачевић је рекао да Народна странка позива све који могу да ту помоћ уплате за лечење деце оболеле од тешких и ретких болести.

„Болесној деци новац је и сада најпотребнији“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе „није нигде и никада била адекватна помоћ“, јер ће се те обавезе само гомилати.

„Привреда исцрпљена неликвидношћу и успорена нерадом мораће да учини додатне напоре да би те обавезе измирила, и то само ако буде имала додатних послова, које сада нико не може да гарантује, док су, са друге стране, обавезе увек загарантоване“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да никаква помоћ неће бити ни гаранцијски сет мера за ликвидност, који је усмерен преко пословних банака без јасних инструкција како олакшано додељивати кредите.

„Пословне банке су и до сада биле ригидне према кредитима привреди. Оне су увек имале свој критеријум за доделу кредита, па се то ни сада неће променити“, закључио је Ковачевић.