Народна странка

Ковачевић: Мора бити јавно све у вези са набавком вакцина и здрављем грађана

Ковачевић: Мора бити јавно све у вези са набавком вакцина и здрављем грађана

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић позвао је данас Владу Србије да грађанима саопшти све податке о набавци вакцина, јер све што је везано за здравље нације не сме бити тајна и јер се вакцине купују новцем грађана.

„Није довољно да се народу покаже да неки представник власти прима вакцину пред камерама, него сви подаци морају бити јавни, како би свима било јасно коју ће вакцину примити и како би била отклоњена свака сумња на корупцију“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво, подсетио је да су због нетранспарентне набавке вакцина против свињског грипа пре више од 10 година покренути кривични поступци, а држава је „нуспојаве осетила у својој каси“.

„Одбор за привреду и предузетништво окупља људе који су годинама послодавци и имају стотине радника. У њихово име и у име људи које запошљавају, питамо одакле људима на власти, који се у животу нису бавили ничим осим политике, право да куповину вакцина народним новцем прогласе строго поверљивом тајном“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да државе у региону не крију од својих грађана податке о вакцинама, и навео пример Хрватске, где је власт саопштила колико ће вакцина набавити и није крила детаље набавке.

„Власт која ће у Србији доћи после будућих, надамо се слободних избора, детаљно ће анализирати све уговоре које је режим СНС-а склапао и биће процесуирани по закону сви који су се огрешили о народни новац и имовину“, закључио је Ковачевић.