Народна странка

Ковачевић: Шта је 1.000 запослених у државној служби учинило да помогне туризму?

Ковачевић: Шта је 1.000 запослених у државној служби учинило да помогне туризму?

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да смањење пореза са 20 одсто на 10 одсто на услуге исхране у угоститељству није довољно за опоравак тог сектора и да ће омогућити „тек једнократно олакшање“, и упитао „од чега ће се уопште смањивати порез ако у касама нема пазара“.

„Корисније ће бити ако буде настављено издавање ваучера за хотеле у Србији. Позивамо Владу Србије да додатним мерама подстакне туризам у Србији и организовање туристичких тура по нашој земљи, јер туристичке агенције због пандемије више не могу да нуде међународне туре“, рекао је Ковачевић, који је председник Одбора за привреду и предузетништво Народне странке.

Ковачевић је навео да је туризму запослено око 50.000 људи који су сада на „ивици егзистенције“, а читав сектор је готово пред гашењем.

„Истовремено, у Министарству туризма и локалним туристичким организацијама у Србији запослено је више од 1.000 људи који примају плате из буџета да се баве туризмом. Министарство је годинама различитим програмима подржавало сеоска газдинства, произвођаче традиционалних јела и народних рукотворина, туризам географског порекла…“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је реч о огромној бази података и информација „које су остале потпуно ван домашаја туристичким оператерима“.  

„Хотели у бањама могли су да буду претворени у ковид амбуланте и болнице. Пример је Институт за туберкулозу и плућне болести на Фрушкој гори, који је потпуно празан, а налази се на само 20 километара од Новог Сада“, рекао је Ковачевић.

„Са становишта економије, најпаметније би било да приватне болнице буду укључене у систем здравствене заштите и да им трошкови буду рефундирани преко Републичког фонда за здравствено осигурање, а да се сада искористе за брзу и ефикасну помоћ у борби против вируса корона. То је много боље од огромних улагања у градњу нових ковид болница“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да држава, међутим, улаже у градњу нових болница које ће после епидемије вероватно „бити потпуно празне, без запослених и пацијената“.

„То су губици који се мере десетинама милиона евра, можда и стотинама. Зато предлажемо да се новац из буџета уложи и у обнову запуштених бањских лечилишта, који би прво служили као ковид болнице, а потом би били на тржишту туристичких и хотелијерских услуга“, закључио је Ковачевић.