Народна странка

Ковачевић: Омогућити развој ИТ сектора уместо агресивног опорезивања

Ковачевић: Омогућити развој ИТ сектора уместо агресивног опорезивања

Одбор за привреду и предузетништво Народне странке противи се агресивном опорезивању свих фриленсера а посебно запослених у ИТ сектору. Сваки ретроактивни обрачун Пореске управе који се већ помиње у јавности је ужасно лоша намера.

Као људи са вишедеценијским пословним искуством, сматрамо да је апсолутно неприхватљиво рушити учинак радника ИТ сектора, који доносе добит нашој економији. Приход ове гране је две и по милијарде долара годишње и представља најосетљивији и најзначајнији потенцијал наше државе, посебно у односу на развлачење каблова подржаног државним новцем.

Много је смишљеније пустити и стимулисати грану у повоју да рашири своје гране и ојача и  порески је третирати накнадно, а никако ретроактивно. Порески прописи који ће бити донети морају бити стимулативни а не деструктивни.

Напомињемо да је порез на добит у Црној Гори и Републици Српској 10 одсто и без додатних плаћања за безбедно подизање и располагање средствима након плаћеног пореза. У Србији порез износи 15 одсто плус додатних 15 одсто да би се тај новац понео кући.

Зато порези којима се третирају фриленсери ИТ и других сектора никако не смеју бити много већи од поменутих 10 одсто.

Зарад економске правде требало би водити рачуна и о минималној заради, која мора бити неколико пута већа за овај сектор, на коју би се примењивали порези које иначе послодавци плаћају по запосленом приликом исплате плата. Бенефите би требало да имају сектори здравства и просвете.

Боље је било не продавати Београђанку, већ инвестирати у њу и претворити је у оазу офшор зоне ИТ сектора. За то још увек имамо шансу али овог пута кроз Сава центар.

Народна странка ће ова питања решавати искуством и креативношћу кад добије прилику од грађана да поведе државу у области економије и финансија на већ најављеним изборима.

Трендове и иницијативе претворићемо у шансе, а никако сузбијање развоја.

 

Владимир Ковачевић
члан Председништва Народне странке,
председник Одбора за привреду и предузетништво