Народна странка

Ковачевић: Неопходне нове економске мере, опоравак привреде није ни почео

Ковачевић: Неопходне нове економске мере, опоравак привреде није ни почео

Народна странка се залаже за „повратак производњи која је у рукама домаћих привредника“ и хитно доношење нових мера за бржи опоравак привреде и економије, који није ни почео због страха становништва од вируса корона, изјавио је данас председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић.

„Неопходно је доношење закона којим ће бити одређено минимално учешће домаћег инвеститора у партнерству са страним инвеститором као услов за страну инвестицију. Такву меру разматра и Аустрија, а многе државе Западне Европе иду и корак даље и интензивно раде на повратку измештене производње“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је велики страх грађана највећи непријатељ економије, и додао да су празни фризерски салони, тржни центри, кафеи и ресторани, а пазари малопродаја нису достигли ни 40 одсто од нивоа уобичајеног пре ванредног стања, док попуњеност обданишта не прелази 15 одсто.

Ковачевић је оценио да је „осећај да се живот вратио привид и да економија још није ни на трагу да се врати на старо“.

„Чекају нас тешке последице, а пакети мера економске помоћи државе неће бити довољни“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да су „домови здравља празни“, а многи су још затворени.

„Последње што би се могло помислити током епидемије вируса корона јесте да би и фармацеутска индустрија могла да буде угрожена, али у стварности готово и да нема тражње за фармацеутским производима. Лекови се уз телефонску консултацију са изабраним лекаром узимају само за хроничне болести, а фабрике лекова су трајно отписале позитиван резултат за ову пословну годину“, рекао је Ковачевић.

„Пацијенти због страха од веће пошасти него што су хронична обољења од којих пате ни не помишљају да се лече у домовима здравља. Не верују држави а ни лекарима Кризног штаба да више нема вируса корона. Многи здравствени радници у установама примарне здравствене заштите слажу се да је ово незабележена појава у њиховом радном веку“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да се „народ не да преварити“ и да се вирус корона не искључује на дугме у рукама државе.