Народна странка

Гајић: Загорка Доловац је одговорна за криминализацију друштва, руга се грађанима

Гајић: Загорка Доловац је одговорна за криминализацију друштва, руга се грађанима

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је републичка тужитељка Загорка Доловац својим нечињењем и ћутањем о криминалу и десетинама афера постала једна од најодговорнијих за „општу криминализацију српског друштва“ и да се својим изјавама руга грађанима.

„Загорка Доловац дала је запањујућу изјаву да је полиција на летошњим демонстрација у Београду поступала у складу са законским овлашћењима. Тиме се наругала грађанима. Цео свет су обишли снимци бруталне силе коју је применила полиција. Пребијени су хапшени, притварани или осуђивани у прекршајним поступцима и њих је тужилаштво третирало као криминалце“, рекао је Гајић.

Гајић је, поводом интервјуа Загорке Доловац листу „Блиц“, навео да се једина корист коју јавност има од тог интервјуа састоји се у томе да „ипак није нестала као што су неки помислили“.

„Све остало су обичне политикантске фразе зачињене једном својеврсном омертом, односно громогласном тишином у вези са десетинама случајева и афера о којима би тужилаштво морало да каже своју реч“, рекао Гајић.

Гајић је додао да је Загорка Доловац поручила да тужилаштво ради само на основу доказа, али је једино је „испустила из вида да објасни који је то државни орган у чијем је основном опису посла да заједно са полицијом прикупља доказе“.

„Загорка Доловац се прославила у свом кетманству које нема поређења у Европи у последњих десет година. Зато сматрам да је она једна од најодговорнијих особа за општу криминализацију целокупног српског друштва, од месне заједнице до самог врха државних институција“, рекао је Гајић.

„Ово је време највеће  пљачке  народне имовине у историји Србије. Србија је постала мека за прање новца који је стечен најопаснијим видовима криминала, почев од трговине наркотицима и сада већ ендемске корупције у коју су умешани пре свега чланови владајуће СНС“, додао је Гајић.

Гајић је оценио да у Србији „више не постоји линија раздвајања између државе и мафије“.

„Овде мафија има своју државу и по томе је Србија заиста лидер у свету. Више од 100 мафијашких ликвидација се догодило од када Загорка Доловац предводи српско тужилаштво. Осим у неколико случајева, ми не видимо ни да постоје истраге, а камоли да је неки предмет изашао пред суд“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да се пред очима републичке тужитељке спроводе организоване пљачке државне имовине, као што су случајеви „Крушика“ и Телекома Србија, пројекта Београд на води, продаје ПКБ-а и грађевински подухвати две приватне компаније у Новом Саду.  

„Опозиција је протеклих година засула тужиоца са доказима које је могла да прикупи и који су били довољни да се отворе истраге, да не говорим о томе шта су све учинили КРИК, БИРН и Инсајдер и неколико слободних новинара као што је Вук Цвијић из НИН-а... А остала је само тишина“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је зато Загорка Доловац својим нечињењем постала саучесник опште криминализације српског друштва, јер се кривична дела могу извршити како чињењем тако и нечињењем.

Председник Правног савета Народне стрнаке је рекао да, насупрот тврдњама Загорке Доловац, стоји чињеница да се Србија више не сматра демократском државом и да Србију кредибилне институција у свету оцењују као хибридна и недемократска држава са највишим нивоом корупције.

„Зато ниједно поглавље у вези са напретком ка ЕУ није отворено ове године“, закључио је Гајић.