Народна странка

Гајић: Вучић да се одмори и слуша докторе, уместо што виче на народ и изазива панику

Гајић: Вучић да се одмори и слуша докторе, уместо што виче на народ и изазива панику

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да би било веома добро када би председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић престали да се обраћају грађанима на конференцијама за новинаре током ванредног стања, јер се они „деру на свој народ којим су незадовољни и изазивају панику, а нису у стању да истрпе било какву критику“.

„Нека пусте докторе и министра здравља Златибора Лончара, који се прилично солидно носи са овом кризом и врло је љубазан на конференцијама за новинаре. Нека пусте људе из струке да говоре, у њих народ има поверења, и мислим да би ситуација била много боља“, рекао је Гајић телевизији Нова С.

„Нема разлога да се Вучић љути и нервира, нека се мало одмори и спроводи оно што му доктори предлажу кроз ванредно стање. Било би добро и за њега и за нас да се он мало одмори. Све конференције за новинаре које је држао Вучић и већина које је држала премијерка Ана Брнабић биле су држање лекција и љутња – они су незадовољни са својим народом.“, навео је Гајић.

Гајић је додао да нема потребе да власт изазива панику и да грађани сваку информацију коју они изнесу грађани доживљавају са зебњом и несигурношћу.

„Грађани би требало да знају да имају право да критикују власт“, рекао је Гајић.

Гајић је оценио да Вучић „ужива у ванредном стању, што се видело на претходној конференцији за новинаре на којој се првих 15 минута смејао на начин који може да уплаши“.  

Гајић је додао да проблем током епидемије вируса корона, који здравствене службе покушавају да реше, јесте у томе што је „наш здравствени систем веома слаб што се тиче капацитета“.

„Не говорим о докторима и медицинском особљу. Они покушавају да развуку кризу како не би превеликом броју људи ођедном морала да се пружи помоћ у болницама. Лекари сигурно раде све што је у њиховој моћи“, рекао је Гајић.

Гајић је оценио да је сасвим очигледно да се власт понела прилично неозбиљно у тренуцима када је била потребна велика одговорност и озбиљност.

„О томе ће бити много расправе када све ово прође. Данас се власт понаша далеко озбиљније, а видећемо да ли ће тих првих десетак дана, када је сам врх државе збијао шале о вирусу, изазвати трагичне последице. Надам се да неће и да ће то остати само још један доказ њихове неозбиљности“, рекао је Гајић.  

Упитан да ли је власт „пет дана прећуткивала да се вирус корона појавио у Србији док је скупљала потписе за изборну листу“, Гајић је одговорио да је то „несумњиво“.

„Постоје о томе телевизијски записи и о томе се говорило преко телевизија са националном фреквенцијом. Све је потпуно јасно. Ја, рецимо, не верујем у ово објашњење о лапсусу у сећању код докторке Кисић. Она је озбиљна жена, нема шансе да је направила лапсус. Вучић вероватно врши притисак на њих да се не би направила политичка штета, јер му је рејтинг на првом месту“, рекао је Гајић.

Заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је први случај вируса корона у Србији откривен 1. марта, а потом је навела да је реч о лапсусу и да је први случај откривен у првој недељи марта, односно 6. марта.

Гајић је навео да постоје људска права гарантована Уставом Србије која не могу да буду доведена у питање ни током ванредног стања.

„Реч је о групи од 17 људских права, а једно од главних је слобода изражавања, коју нам нико не сме ускратити, као што не би смела да буде ускраћена ни слобода кретања, зајамчена чланом 39. Устава, који каже да је слобода кретања свакоме зајамчена и да свако може да се настани у Србији и да се у њу врати, а видимо да постоји озбиљан број наших грађана на аеродромима широм света,  којима се изгледа онемогућава повратак у Србију“, додао је Гајић.

"Држава је дужна да и за једног грађанина, макар он био и на Месецу, пронађе начин да се он врати у своју земљу“, рекао је Гајић.