Народна странка

Гајић: Вучић злоупотребљава судове и полицију против народа, хулигани су његови савезници

Гајић: Вучић злоупотребљава судове и полицију против народа, хулигани су његови савезници

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је власт током протеста још јаче злоупотребила судове и полицију како би „утерала страх у народ“ и да председник Србије Александар Вучић „потпуно контролише хулигане“, који су његови савезници.

„Хулигани су Вучићеве фаланге и видели смо како их користи на београдским улицама током протеста. Оно што је ЈСО био за режим Слободана Милошевића, то су хулигани за Вучићев режим“, рекао је Гајић телевизији Н1.

Гајић је навео власт неће да се бори против хуигана и да зато поступци против њих застаревају и догађају се преокрети на суђењима вођа навијача како они не би били осуђени.

„Са друге стране, Вучић је увео преке судове за грађане који су протестовали и који су их без присуства адвоката и без провере икаквих доказа у року од пола сата осуђивали на 30 и 60 дана затвора, у које су упућивани директно из судница. Преки судови су забрањени Уставом Србије и међународним конвенцијама чији је Србија потписник“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да су учесници протеста осуђивани на затворске казне након што су ухапшени јер су неки полицајци тврдили да су их демонстранти псовали.

„Приводу некога јер је полицајац рекао да му је тај псовао мајку, а онда на суду ни не саслушају полицајца. Не постоји никакво вређање службеног лица, то је нонсенс, нити то може да се докаже, него је то био подтекст на основу којег су хапсили људе“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да су многобројни снимци са протеста доказали да су високи функционери београдске полиције брутално тукли грађане који нису пружали никакав отпор.

„За хапшење, пребијање и извођење пред суд довољно је било сте млади и да носите патике. Тукли су људе без разлога, али неће моћи да победе народ и оно што сада раде вратиће им као бумеранг“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да се поново показало да суд и тужилаштво у кризним ситуацијама нису независни, као што у таквим ситуацијама „никада нису ни били“, него су потпуно у служби власти.

„Модус операнди власти је да као што су судије ’на дугме’ слали људе у притвор и прекршајне затворе, тако су ’на дугме’ после два дана и ослобађали окривљене“, рекао је Гајић.