Народна странка

Гајић: Нема ништа од борбе против организованог криминала, власт неће да хапси саму себе

Гајић: Нема ништа од борбе против организованог криминала, власт неће да хапси саму себе

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је немогуће да власт у Србији покаже „убедљиве резултате“ у борби против организованог криминала, што се захтева у извештају Европског парламента, јер „власт не може да води истраге против саме себе“.

„Европски парламент то захтева од Владе Србије, али од тога нема ништа. Нереално је очекивати да ће бити испуњен тај захтев, јер у Србији немамо независно правосуђе нити имамо независан суд, немамо судску власт у правом смислу те речи, немамо независно и самостално тужилаштво“, рекао је Гајић телевизији Нова С.

Гајић је рекао да је раније био склон да примедбе које ЕУ упућује власти у Србији „посматра као да председника Србије Александра Вучића голицају по табанима“, али да „по Вучићевој данашњој реакцији закључује да је ситуација озбиљнија него раније, пре свега у политичком смислу“.

Упитан о случају „Јовањица“, Гајић је одговорио да би „Вучић волео да је тај поступак завршен“.

„Проблем са обе оптужнице за ’Јовањицу’ је у томе што је, као и у многим случајевима у последњих 20 година, направљена такозвана ампутација, односно власт је водила рачуна о томе да не буду оптужени сви који би требало да буду на оптужени. На оптужници је средњи ниво умешаних у узгајање марихуане на ’Јовањици’“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је „једино логично и правно нормално“ да обе оптужнице буду спојене у исти поступак.

„Суд ће после одржавања припремног рочишта по оптужници за ’Јовањицу 2’ донети одлуку о спајању и то ће се судити као јединствен предмет“, навео је Гајић.

Гајић је истакао да ће „остати проблем ’Јовањице 3’“, о којој је говорио потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, а на којој би требало да се нађу налогодавци из врха власти.

„Ту оптужницу, међутим, нећемо дочекати док је овај режим на власти, али би и они требало да буду забринути јер има много доказа“, рекао је Гајић.

Гајић је поновио да су „Крушик“, „Јовањица“, афера „прислушкивање“ и група Вељка Беливука заправо један предмет, јер их све повезује врх државне власти.

„Да је то један све спојено у један предмет, онда би се видео начин деловања и како је све под капом власти“, закључио је Гајић.