Народна странка

Гајић: Мафија и држава - два у један, Београд као некада Богота

Гајић: Мафија и држава - два у један, Београд као некада Богота

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да ће се „криминал тек развијати и да у Србији нема криминала без полиције“, а да безбедност грађана не може бити очувана ако између власти и мафије не постоји линија раздвајања.

„Пошто је то у Србији ’два у један’, онда нема ништа од тога. У Србији се не можете озбиљно бавити криминалом и дуго потрајати ако нисте у вези пре свега са полицијом. Као у Боготи некада, сваког дана пуцњаве и убиства, велики мафијашки кланови се разрачунавају, то је наша свакодневица“, рекао је Гајић телевизији Н1.

Гајић је навео да се у многим кривичним поступцима у Србији стекао утисак као да таблоиди воде истраге и да незаконито многи подаци из преткривичног поступка излазе у јавност.

„Нажалост, и поступак против Мирослава Мике Алексића је почео као једна врста ријалити кривичног поступка. Очигледно је да ми као друштво, јавност и медији нисмо на нивоу квалитета у односу на жртве и на окривљеног како бисмо пустили правосуђе да ради свој посао. Претпоставка невиности је цивилизацијско достигнуће које је заштићено као вредност Уставом, али изгледа да мало ко разуме шта то тачно значи“, оценио је Гајић.

Према његовим речима, таблоиди у Србији „имају стил који је поражавајући због начина на који извештавају“, али напомиње да се „мало ко и од ‘озбиљних’ медија придржава претпоставке невиности“.

Он је коментаришући оштре изјаве које су дошле након откривања овог случаја рекао да то показује „степен лудила које је настаје у јавности“.

„Медији не разумеју да претерани напад на Мику Алексића доприноси његовој одбрани. Ја када бих био његов бранилац, ја бих се захвалио медијима што то раде“, навео је он, и додао да ће на судију који ће водити поступак утицати многобројни написи и извештавање о овом случају.

Он је истакао да окривљени има право да се брани, а да медији хајком не доприносе поступку и откривању истине.
Гајић је подсетио да су таблоиди кажњени у многим поступцима у протеклих десетак година, али да су казне које им судови изричу благе, као и да због тога нема никаквог ефекта, па они настављају да раде непромењено.

„Суд има средства у рукама и позицију, без обзира на Вучићев режим, да среди то таблоидно новинарство. Довољно би било да таблоидима једном досуди високу накнаду штете, никада више у животу не би смели да пишу. Ту накнаду штете која им се досуђује од 100.000 динара они зараде од 7 ујутру до 9 сати, када се отвори киоск. Суд их на тај начин (ниским казнама) подстиче да наставе да то раде“, поручио је Гајић.