Народна странка

Гајић: Фриленсери да се одупру ретроактивном харачу, пружамо бесплатну правну помоћ

Гајић: Фриленсери да се одупру ретроактивном харачу, пружамо бесплатну правну помоћ

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је држава својим вишегодишњим немаром довела фриленсере у „немогућ положај“ и да би зато требало да им отпише потраживања за последњих пет година, а да се плаћање  пореза за ту делатност у будућности регулише на разуман и прихватљив начин.

„Позивам фриленсере да се одупру ретроактивном харачу државе, који је због затезне  камате постао већи од главнице, и да се за бесплатну правну помоћ обрате Народној канцеларији Народне странке, коју чини 20 адвоката из Београда. Помоћи ћемо им на сваки начин“, рекао је Гајић у програму „Отворено“.

Гајић је навео да у Србији има између 50.000 и 100.000 фриленсера од којих највећи број зарађује око 500 евра месечно, и да би требало одредити да убудуће „у пореску обавезу уђу они који зарађују више од 7.000 евра годишње“.

„Држава је и иначе имала од њих користи, новац је улазио у Србију а није био резултат стварања дохотка у економији Србије, а сада их се сетила јер има рупу у буџету коју би да попуни наплатом пореза од фриленсера. Са друге стране, они од државе нису добили ништа осим интернет везе“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да су фриленсери у највећем броју млади различитих занимања, ИТ инжењери, веб дизајнери, преводиоци, архитекте… који раде за стране компаније, највише из САД, Аустралије, Канаде и држава енглеског говорног подручја, и да они „нису у економији Србије“.

„То је велика група младих која је способна да самостално пронађе посао на светском тржишту, а држава их сада директно омета у пословању. Једини начин да легализују своје пословање је да отворе агенције и да буду самозапослени, али морају да имају најмање два клијента. Обавезе агенције су између 25.000 динара и 32.000 динара месечно, што значи да би држава ономе ко зарађује 500 евра узела 60 одсто прихода, што је језив харач“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да су „банке највероватније потказале своје клијенте и уручиле обавештења о великом броју људи који имају приходе из иностранства у девизама, а ти приходи нису опорезовани“.

Гајић је оценио да министар финансија Синиша Мали „није далеко од одлуке да опорезује дознаке из иностранства“, које чине велики део девизног прилива у Србију.

Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, рекао је да је ретроактивна наплата пореза фриленсерима „резултат пљачкашког менталитета СНС-а“.

„Власт истовремено због ретроактивности одлаже одговарајућу примену Закона о пореклу имовине. Требало би извршити укрштање имовине и прихода и заменика градоначелника Горана Весића и чланова Градског већа, а не да се закон ретроактивно примењује само на фриленсере“, рекао је Павловић.  

Одборница Народне странке Марина Липовац Танасковић позвала је фриленсере да се обрате Народној канцеларији преко мејла [email protected]

Народној канцеларији, коју је основао београдски одбор Народне странке, могу се обратити и запослени који трпе мобинг на послу и дискриминацију због критичких ставова према власти, као и могући узбуњивачи који указују на криминал у државној управи и јавним предузећима. Бесплатне правне савете могу добити и грађани који имају проблеме са Инфостаном и сличне правне проблеме“, рекла је Марина Липовац Танасковић.