Народна странка

Гајић: Опозиција мора да прерасте у покрет отпора

Гајић: Опозиција мора да прерасте у покрет отпора

Да је Србија земља урушених институција већ одавно је постало ноторна чињеница. Сем институције председника републике не постоји ниједна друга, јер је Александар Вучић преузео функције свих органа власти. Ми имамо отворену диктатуру, каже адвокат и председник Правног савета Народне странке, Владимир Гајић, у изјави за Директно.рс.

Замислите да се једног јутра пробудите, укључите телевизор и добијете пуне информације о најактуелнијим догађајима дана. Кренете на посао, а превоз вам стигне за пет минута. Дођете на посао, а тамо вас шеф дочека насмејан и консултује вас у вези пословних активности. Стигне вам плата на време, са којом можете задовољити своје месечне потребе. Институције савршено функционишу и не морате вијати везу за пријем код лекара или да бисте извадили нову личну карту. Школе место где ваша деца радо иду, нема редова у пошти јер сви шалтери раде...

Сви напредују у складу са својим професионалним достигнућима, држава брине о најугроженијима, реагује се на најмањи знак покушаја корупције и криминала, нема дискриминације ни по ком основу, сви грађани се посматрају као личност. Власт смењива на изборима и нема потреса када дође до смене, јер систем функционише и не зависи од воље једног човека. А, шта кажете, делује као немогуће.

Модерно друштво почива на владавини закона, где је сваком грађанину загарантована правна сигурност у вези остваривања својих права и слобода. Као предуслов за то, систем мора да почива на јаким и независним институцијама, које врше своје функције на темељу закона.

Међутим, Србија не спада у модерна друштва, јер се налази у претполитичкој сфери, у којој се све базира на одлукама и вољи једног човека, који оличава цео систем.

- Србија се налази у претполитичком друштву још од 1945. године, и од тада постоји континуитет таквог стања, са изузетком кратке владе Зорана Ђинђића, који је убијен - сматра адвокат Гајић.

СНС се претворила у масовну организацију која броји више од 750.000 чланова, што је чини једном од највећих у свету. Пропорционално броју становника, СНС је по чланству већа и од кинеске Комунистичке партије.

У систему урушених институција, где је јасно да је за напредовање потребна партијска подобност, а не професионални квалитети, чланство у СНС се види као једина могућност за запослење. Зато су нам школе препуне нестручних професора, болнице лекара са сумњивим дипломама, телевизије неписмених водитеља... Машинерија за запошљавање партијских кадрова ради пуном паром, и потребно је ухлебити ту армију гладних. Наравно, једини критеријуми су полтронство, беспоговорна оданост, спремност да се гази преко лешева у корист лидера и његовог режима.

Одавно је постало јасно, чак и обичном лаику, да су све институције у Србији узурпиране и приватизоване и стављене у службу владајуће партије, а не грађана и њихових животних потреба. Тако државне компаније, попут Телекома, издају саопштења у којима се напада опозиција. Приватни интереси повезани са режимом мешетаре унаоколо остварујући масне профите на штету државе.

За све то време, државни тужилац ћути, не оглашава се, не врши своју улогу. Судство је неефикасно, судије корумпиране или заплашене.

У Србији влада атмосфера страха, јер се сви боре за голу егзистенцију и плаше се да не изгубе и то мало што имају. Медији константно одржавају стање тензија и напетости, таргетујући опозицију као дестабилизирајући фактор.
Заправо, сви перу руке од одговорности, јер су свесни да се за све пита само један човек, који је преузео улогу и судије и тужиоца, и лекара и професора, и фудбалског тренера и саобраћајног инжењера... Он црта трасе путева, кадрира, прети, најављује, награђује, одузима, додељује... Један његов позив мења све.

Институције су ту само као декор, постоје на папиру, како би режим одржавао слику демократски уређеног друштва пред светом. Међутим, нажалост, кад режим падне, кад оде човек на којем он почива, све ће се урушити као кула од карата и следи нам дуг и мукотрпан процес изградње нових и стварања поверења грађана у њих.

- Опозиција мора да прерасте у покрет отпора, јер ми имамо посла са организованом мафијом, а са њом се не може преговарати. Она треба да има одлике и функцију као и сваки други класичан покрет отпора - мишљења је Владимир Гајић.