Народна странка

Гајић: Тек следе истраге о Крушику, неће моћи да побегну од тога

Гајић: Тек следе истраге о Крушику, неће моћи да побегну од тога

Адвокат и председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић, изјавио је да су његовом брањенику Александру Обрадовићу, узбуњивачу из „Крушика“, угрожена основна права, јер му је суспензија продужена до окончања поступка који се води против њега, а поступци у Србији трају и по десет година.

"Пошто је Обрадовићу притвор одређен 20. септембра, донето је решење о суспензији са посла, у којем се наводи да ће та мера трајати док траје притвор. Притвор му је укинут 18. децембра, а средином јануара су донели нову одлуку и продужили му суспензију до даљњег. Сада правно немогућу ситуацију“, рекао је Гајић телевизији Н1.  

Гајић је објаснио да продужење суспензије до окончања поступка представља директно кршење права на рад, јер нико не може да претпостави докле ће тај поступак да траје.

Гајић је додао да је прошло већ пет и по месеци од почетка тог поступка и да ни он ни Обрадовић још нису видели доказе којима тужилаштво терети његовог брањеника.

"Стандард који је усвојен и који постоји у Законик о кривичном поступку подразумева да окривљени одмах добије на увид доказе који га терете. То ми још увек немамо", рекао је Гајић.

Поводом најављене истраге у „Крушику“, која би требало да утврди да ли су пословима извоза оружја привилегована нека предузећа, Гајић је навео да „нема истраге“.

„Објавио сам и име, мислим да се презива Цигановић тај агент БИА задужен за предистражне радње, а он, према мојим сазнањима, покушава да уклони доказе. То је стара ствар када је БИА у нешто умешана – када су убијени Славко Ћурувија и Иван Стамболић, као и када се догодио покушај убиства Вука Драшковића, БИА је наставила да контролише чланове њихових породица. Тако је настављен стари модус операнди наше службе“, рекао је Гајић.   

Гајић је додао да се истрага не води, јер би морала да се води против људи из режима.

„За ту врсту провере је потребно три дана. Да се истрага води, Обрадовић би требало да буде први саслушан, али се истрага не води, што не значи да се неће водити у будућности. Они од тога неће моћи да побегну. То су кривична дела која застаревају после 25 година", рекао је Гајић.

Обрадовићев адвокат је најавио да од његовог клијента зависе следећи кораци, али наглашава да је његово мишљење да "њему нема повратка у ’Крушик’".

"Неки извори из ’Крушика’ кажу да се води дисциплински поступак против Обрадовића, да се користи материјал из истражног поступка и на тај начин покушавају да га отпусте. Он тамо нема никакву будућност и надам се да ће прихватити неки нови посао", Гајић.

Гајић је додао да је „Крушик“ наставио раније договорене послове и да ће ускоро изнети и доказе о томе.

"Опет се ради о продаји испод производне цене. Крушик продаје ГИМ-у, а ГИМ онда по дуплој цени продаје даље. Ова власт је кабадахијска, јер њих не занимају никакви докази, пошто се истраге против њих не воде", рекао је Гајић.