Народна странка

Гајић за Директно: Ово је тиранија, мини државни удар

Гајић за Директно: Ово је тиранија, мини државни удар

Објављено на порталу Директно (direktno.rs).

Режим Александра Вучића нема границе. Нажалост, већини народа није стало до слободе, до правде, до слободног живота - рекао је у унтервјуу за портал Директно адвокат Владимир Гајић, председник Правног савета Народне странке.

Ванредно стање је званично уведено да би се сузбила епидемија коронавируса, међутим показало се да се вирус све више шири, а да су грађанима из дана у дан све више угрожена основна људска права и грађанске слободе. Шта се у овом тренутку дешава с правном државом?

- Вучић "ужива" у ванредном стању. Он је сада у политичкој кампањи, за парламентарне изборе који ће се одржати вероватно у јуну. Противуставно уведеним ванредним стањем, Вучић је своју диктатуру претворио у тиранију. Зато сада о њему страна штампа ових дана пише као о тиранину. Наравно, у таквим околностима, људска и грађанска права више немају никакву вредност.

Да ли је тачно да поједине судије одређују притвор за грађане с образложењем да "нису услишили молбе председника Србије да седе код куће"?

- Да, тачно је. Пре неки дан судија Основног суда у Новом Саду тим аргументом је ставио у притвор једног грађанина. Из тог решења се види да се осумњиченом ставља на терет што се није обазирао на молбе и апеле председника Републике. У недостатку доказа да је неко прекршио писмену одлуку или усмено упозорење о самоизолацији, молбе председника "к'о Бога вас молим" постале су извор права.

Неко рече да се сада суди "у име Вучића, а не у име народа"?

- Па, малтене испада тако. Установљен је преки суд суђењем преко Скајпа. Преки судови су Уставом забрањени. Србија ће се наплаћати одштета једног дана због тих суђења. Овде се недовољно разуме, чак и међу новинарима, да је слобода штампе заштитник независног суда. Без слободне штампе нема ни независног суда. Зато режими као што је Вучићев пре свега врше притисак на медије и суд. Суди се преко Скајпа а укинуте су и конференције за штампу. То је тај разум, типично бољшевички.

Зашто се преко Скајпа суди и особама које нису инфициране коронавирусом?

- Суди се преко Скајпа свима за кривична дела из чланова 248. и 249. Кривичног законика. Болест није питање.

Да ли окривљени имају право да одбију суђење преко видео везе?

- Окривљени има сва права, он има привилегију да није дужан ни истину да говори. Наравно да има, на основу те одбране коју смо применили осумњичени Горан Зрнић из Бачког Брестовца и ја неки дан у Сомбору, суђење је прекинуто. Одбио је да му се суди преко Скајпа, одбио је да га брани адвокат по службеној дужности, тражи да га судија гледа у очи кад му буде давао три године затвора. При томе, потпуно је невин.

Део ваших колега је затражио од АКС да повуче све адвокате са "Скајп суђења". Како је АКС реаговала на тај захтев?

- АКС је одбио захтев који су сада већ потписали око 150 адвоката. Врх АКС је ту и доведен од овог режима. То је било очекивано. Они не смеју да се реално супротставе. Немам никаква очекивања од комора, већ само од савесних, часних и храбрих адвоката којих сада у Србији има око 150.

А шта мислите о судијама које пристају на таква суђења?

- Судије су задржале тај страх у костима који је у њих убачен још у доба комунизма. Сем заиста малог броја изузетака, судије су у том једном ропском менталитету огрезле.

Сви осуђени ће на крају тужити државу и добити одштету од пореских обвезника.

- Видећемо да ли ће баш сви. Мораће ту да се иде на Стразбур.

Да ли је понашање највиших државних званичника у складу с уставним овлашћењима?

- Није. Ванредним стањем суспендоване су и формално законодавна и судска власт. Остала је само извршна коју је окупирао Вучић као председник Републике. Овде је изведен мини државни удар. Сада и формално имамо тај јединствени тријумвират. Један народ, једна странка и један вођа.

У којим све ситуацијама је Устав прекршен у последњих месец дана?

- Прво је једним подзаконским актом, уредбом Владе Србије којом је забрањено окупљање више од 50 људи у затвореном јавном простору изигран Устав, па ванредно стање није прогласила скупштина јер не може да се састане, него председник Републике. Све касније одлуке су неуставне јер проистичу из незаконито уведеног ванредног стања. Епидемија и пандемија требало је да доведу до ванредне ситуације, али тада по закону, председник не би имао никаква овлашћења.

Да ли је Србија већ дубоко загазила у диктатуру?

- Па на то сам већ одговорио. Диктатура има неку правну форму, ово је ипак тиранија.

Шта вас у наредном периоду не би много изненадило од представника власти када је у питању непоштовање закона и Устава Србије?

- Више ме ништа не изненађује. Овај режим нема границе. Нажалост, већини народа није стало до слободе, до правде, до нормалног живота.

А увођење председничког судског система?

- Председнички судски систем? То не постоји у правној теорији. Правосуђе је и сада “на дугме”, па Високи савет судства није приметио да му је један државни секретар, притом правни жутокљунац упао у судску власт и преузео надлежности. Србија нема ниједну традицију демократског друштва, зато нема ни суд.

Поново се на мала врата уводи цензура. Новинарима је забрањено да постављају питања на КЗН. Где ће нас одвести такве одлуке?

- Она одлука који су брже-боље укинули, сад је спроведена преко отказивања КЗШ. Ја да сам новинар, престао бих да извештавам о томе шта је рекла власт и ова њихова "струка".

Да ли ће у наредном периоду више посла имати адвокати или психијатри?

- Не знам, чини ми се да ћемо сви остати без посла.

 

Интервју приредио новинар портала Директно Велимир Перовић.