Народна странка

Гајић: Случај узбуњивача Обрадовића интернационализован, Власт ће имати проблема

Гајић: Случај узбуњивача Обрадовића интернационализован, Власт ће имати проблема

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је његов брањеник, узбуњивач из "Крушика" Александар Обрадовића, већ 67 дана у притвору без иједног доказа, а одбрана је интернационализовала тај случај и власт ће због тога имати проблема.

Гајић је телевизији Н1 рекао да је Обрадовић ухапшен пре 67 дана, а да до данас у истражном спису Одељења за високотехнолошки криминал нема ниједног доказа против њега.

Гајић је истакао да је у том случају од почетка учествовало осам судија, а ниједан од њих није приметио да у списима нема доказа.

"Наши стандарди људских права су веома ниски, али ово је далеко и испод наших националних стандарда. Тужиоци и судије крше у случају Обрадовића крше основна људска права",рекао је Гајић.

Гајић је навео да је већ два пута поднео предлог да Обрадовићу буде укинута мера кућног притвора, али да судија то игнорише, и подсетио да би та мера могла да траје до правоснажног окончања поступка.

"Како код нас трају суђења по три до пет година, могао би да остане толико дуго у кућном притвору", упозорио је Гајић, и поновио да Обрадовић "није осумњичени него заробљеник режима".

Гајић је коментаре представника извршне власти о Обрадовићу да је шпијун оценио као флагрантно кршење претпоставке невиности и притисак на правосуђе.

"Упућује се порука правосуђу у којем правцу би требало да иде, и судије и тужиоци реагују као Павловљев пас. Не мора нико да им јави, само треба да гледају телевизију и читају таблоиде, и биће им јасно", навео је Гајић.

Гајић је истакао да је одбрана сваку изјаву власти о Обрадовићу демантовала и да поседују десетине докумената о томе како се наноси штета "Крушику" и СДПР-у.

"Неколико приватних фирми као ова са којом је повезан Бранко Стефановић, или фирма Слободана Тешића, имају привилеговане цене. За њих је у 'Крушику' сваки дан Black friday (Црни петак), тако што им 'Крушик' продаје робу по минималним ценама, са 10 центи разлике. Нико не зна за колики новац оружје продају наводном 'end useru' (крајњем кориснику)", рекао је Гајић.

Гајић је додао да ће документацију о томе доставити тужилаштву тек када Србија буде имала независног тужиоца.

Поводом навода представника власти у којима криве мајку Александра Обрадовића да је оштетила "Крушик", Гајић је рекао да је "у карактеру радикала да нападају жене, мајке, слабе и болесне".

„Обрадовићева мајка нема никакве везе са фирмом која је извозила оружје у Украјину, она данас ради у једној другој компанији, као пензионерка, на радном месту књиговође, што значи да не доноси било какве пословне одлуке“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је Обрадовићев положај поправљен од када је јавност сазнала да је ухапшен.

„Одбрана је интернационализовала његов случај - почео је да даје интервјуе за чувене европске медије, стављен је под заштиту Европског Центра за слободу медија (ЕЦПМФ) из Лајпцига, а Савет Европе поставио је ’алерт’ о њему на свом сајту“, рекао је Гајић

"Власт ће имати проблема због тога. Служимо се свим средствима да побољшамо његов положај", навео је Гајић.

Гајић је додао да је сукоб интереса "ефемеран" у случају "Крушика", те да ту није реч о трговини утицајем, него о организованој криминалној групи која се бави трговином оружјем.