Народна странка

Народна странка: Загађење ваздуха је злочин за који је одговорна власт

Народна странка: Загађење ваздуха је злочин за који је одговорна власт

Загађен ваздух је убица грађана Србије и загађење је злочин за који је одговорна власт, јер постоји јасна и директна веза између политике, корупције, непоштовања прописа и загађења које изазива болести од којих људи умиру, рекли су данас представници Народне странке из градова са најзагађенијим ваздухом.

„Квалитет ваздуха у Београду је треће категорије, што значи да је ваздух прекомерно загађен, а узрок су димњаци топлана, индустрија, моторна возила и приватна ложишта. У Србију се годишње увезе 120.000 половних возила, међу којима и она са моторима са застарелим ’евро 3’ стандардима која прекомерно загађују ваздух“, рекла је одборница Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић у програму „Отворено“.

Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић рекао је да државу и Министарство за заштиту животне средине „као да не брину животи и здравље грађана, него им је важније да се повећа производња бакра“.

„Плате нису важније од здравља. Грађани Бора свакодневно удишу арсен, кадмијум, сумпор-диоксид и друге отровне материје и то у количинама и по неколико хиљада пута већим од дозвољених. У ваздуху су се појавили и никл и олово, што је потпуна катастрофа“, рекао је Марковић.

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић рекла је да је Србија прва у Европи по смртности од последица загађења ваздуха, а девета у свету.

„Испред Србије су само Чад, Централноафричка Република, Северна Кореја, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинеја, Јужни Судан и Сомалија. То показује у каквом златном добу живимо“, рекла је Ивана Парлић.

„Истовремено, државни званичници изговарају бесмислице, па је тако председник Србије Александар Вучић је рекао да је ваздух загађен јер је животни стандард бољи, а министри екологије су давали срамне изјаве да је загађење субјективни осећај и правдали се да је то проблем који траје годинама“, навела је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је истакла да је за Ужице, које је град у котлини, једино решење потпуна гасификација града, али тај процес траје деценијама и нема задовољавајуће ефекте, а откривена је и велика корупција.

„Народна странка је поднела кривичне пријаве због малверзација у гасификацији и очекујемо да тужилаштво хитно предузме мере како би одговарали сви који су умешани у ту аферу“, рекла је Ивана Парлић.

Председник Градског одбора Народне странке Чачак, пулмолог Александар Радојевић, рекао је да загађење ваздуха отежава да се преболе вируси, укључујући у корону.

„Најугроженији су, парадоксално, потпуно здрави људи који нису раније били прокужени инфекцијом, јер они најбурније реагују, нарочито када их дотатно иритира аерозагађење“, навео је Радојевић.