Народна странка

Светлана Козић: Режим мења изборна правила у Војводини да би се смањио утицај странака мањина

Светлана Козић: Режим мења изборна правила у Војводини да би се смањио утицај странака мањина

Посланица Народне странке у Скупштини Војводине Светлана Козић изјавила је данас да режим мења изборна правила на брзину и неколико дана до недеља пред расписивање избора како би избегао политичку кризу изазвану бојкотом, а истовремено се труди да у војвођанском парламенту мањинске странке немају значајнији утицај.

„Прво је цензус за улазак смањен на три одсто освојених гласова. Претходном верзијом правила свим мањинским странкама је обезбеђено повећање изборног резултата за 35 одсто. Онда су схватили да би неке мањинске странке са тим увећањем постале сувише утицајне у парламенту и данас су у покрајинском парламенту на брзину променили и то правило, па ће увећање од 35 одсто гласова добити само мањинске странке које на покрајинским изборима освоје мање од три одсто, а не све мањинске странке“, рекла је Светлана Козић на конференцији за новинаре у Скупштини Војводине.

Светлана Козић је навела да је бојкот који су прогласиле „веће опозиционе странке“ довео СНС у ситуацију да себи мора хитно да обезбеди опозицију како би створила привид демократије.

„Сада је свима јасно да је циљ СНС-а да у војвођанском парламенту буду странке које ће лако маргинализовати“, рекла је Светлана Козић.

Светлана Козић је позвала све странке и покрете који су се одлучили да изађу на изборе, најављене за 26. април, да још једном размисле да ли ће тиме послужити режиму да лажно прикаже како у Србији постоје избори и демократија.