Народна странка

Стефан Јовановић: Нацрт закона о пореклу имовине легализује крађу

Стефан Јовановић: Нацрт закона о пореклу имовине легализује крађу

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да власт Нацртом закона о утврђивању порекла имовине покушава да „легализује крађу“, јер не прописује одузимање нелегално стечене имовине, него плаћање пореза од 70 одсто на имовину чије порекло није могуће утврдити.

„То значи да би неки министар или функционер који је злоупотребама узео 100 милиона динара или евра сада требало да врати 70 милиона, а да му остане 30 милиона. Тако би део украденог вратио, а део задржао. Не сме се дозволити легализација опљачканог плена тако што би се на украдено платио порез“, рекао је Јовановић телевизији Наша.

Јовановић је истакао да се мора увести нулта толеранција на корупцију, а не да држава предлаже законе и механизме за легализацију нелегално стечене имовине.

„Мора се једном пресећи и утврдити ко се обогатио легално, а ко на народној грбачи“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да су Румунија и Грузија примери успешне борбе против корупције.

„Један од најмоћнијих политичара у Румунији, Ливиу Драгнеа, недавно је правоснажно осуђен на три и по године затвора због злоупотреба. Румунска специјална тужитељка за корупцију је процесуирала десетине министара и политичара који су се обогатили злоупотребама“, рекао је Јовановић.

Јовановић је одбацио тврдњу да је „корупција део менталитета“, и истакао да се корупција може победити ако се против ње боримо системски и ако на њеном сузбијању раде честити људи добрих намера.

„Народна странка се залаже за успостављање система за борбу против корупције који подразумева увођење институције специјалног тужиоца за високу корупцију. Залажемо се и да законом о испитивању порекла имовине буду обухваћени сви функционери од успостављања вишестраначја 1990. године до данас“, рекао је Јовановић.