Народна странка

Стефан Јовановић: Власт новим наметима ограничава развој предузетништва

Стефан Јовановић: Власт новим наметима ограничава развој предузетништва

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да власт новим Законом о порезу на доходак намерава да предузетницима уведе нове намете и истовремено ограничи развој и напредак првенствено ИТ сектора.

„Предложено увођење ’теста самосталности’ предузетника чини сложенијим већ довољно административно компликовани систем пословања предузетника, а притом уводи правну и финансијску несигурност у домаће предузетништво“, рекао је Јовановић телевизији Наша.

Јовановић је истакао да власт уводи нове механизме за опорезивање предузетника и до чак 85 одсто.

„Нови намети ће највише погодити предузетнике који послују са иностранством, пре свега оне из ИТ сектора, једног од ретких у којем ми продајемо своје знање, а нисмо јефтина радна снага“, рекао је Јовановић.

„Погодиће оне који су одлучили да остану у Србији и да одавде раде за стране компаније“, рекао је Јовановић, и додао да „власт тако те људе тера или да беже у сиву зону, или да одлазе из Србије и раде за стране компаније у њиховим седиштима“.

Јовановић је навео да је изменама закона предложено повећање неопорезивог дела зараде са 15.300 динара на 16.300 динара.

„Програм Народне странке, недавно усвојен на страначкој скупштини, предвиђа повећање неопорезивог дела зараде на 30.000 динара, као и смањење давања послодаваца на нето зараде са садашњих 61 одсто на 50 одсто, као крајњи циљ“, рекао је Јовановић.