Народна странка

Стефан Јовановић: Власт на мала врата уводи забрану политичких странака

Стефан Јовановић: Власт на мала врата уводи забрану политичких странака

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да власт изменама Закона о политичким странкама покушава да на мала врата уведе забрану странака тако што би, поред Уставног суда, одлуку о престанку рада политичке странке доносила и извршна власт, односно Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

„Овакво решење оставља широк простор за злоупотребу. Неко из извршне власти би тумачио да ли политичка странка обавља своје активности у складу са законом, програмом и статутом. То је врло рестриктивна мера и такво тумачење може да даје једино Уставни суд, а не нико из извршне власти“, рекао је Јовановић у јавној расправи о изменама и допунама Закона о политичким странкама.

„Мера којом извршна власт одлучује о брисању странке из регистра могла би да буде веома широко тумачена, поготово у нашем друштву, и могла би да буде средство у борби против политичких неистомишљеника“, рекао је Јовановић.

Јовановић је, поводом предлога да се странка брише из регистра ако не учествује у два изборна циклуса, који подразумевају период од осам година, упитао шта ће се догодити ако странка бојкотује изборе јер нису испуњени услови за фер и демократске изборе.

„Шта ће се догодити и ако политичка странка у два изборна циклуса учествује као група грађана, да ли то значи да она уопште није учествовала на изборима? Да ли је циљ ове норме био и смањивање броја странака како би из регистра биле избрисане неактивне партије? Ако јесте, онда се то не ради на овај начин“, навео је Јовановић.