Народна странка

Стефан Јовановић: Неопходна темељна реформа образовног система да би млади остали у Србији

Стефан Јовановић: Неопходна темељна реформа образовног система да би млади остали у Србији

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се систем образовања мора темељно реформисати после промене власти, јер је постојећи потпуно урушен, што јасно показују многобројни скандали са купљеним и плагираним дипломама и докторатима највиших државних функционера.

„Образовни систем је кључ напретка Србије и његова потпуна реформа допринеће смањењу броја младих образованих људи који напуштају Србију. Они сада одлазе и зато што влада систем негативне селекције, њихово знање се не цени и слабо је плаћено, а позиције које им припадају заузимају људи са купљеним и фалсификованим дипломама“, рекао је Јовановић телевизији Наша.

„Последица оваквог односа према образовању види се и приликом уписа на факултете. Ове године највише младих је желело да упише електротехнику и медицину, јер су дипломе тих факултета најбоља виза за одлазак из Србије“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да је све теже убедити младе да се труде и уче ако знају да је могуће стећи диплому „на муфте“ и са купљеном дипломом постати чак и министар.

Генерални секретар Народне странке је истакао да не морају сви да имају факултетску диплому, али мора постојати вредновање образовања и национална листа факултета.

„Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који би требало да предводи борбу против корупције и криминала, има докторат који је доведен у питање, а сада и диплому основних студија која је под знаком питања, а на крају ће се испоставити да има само средњу школу“, рекао је Јовановић.  

Јовановић је оценио да је приватни Универзитет Мегатренд постао место на којем се „штанцују дипломе“ људи који би требало да ступе на државне функције, јер не могу да заврше државне факултете.

„Не може се преко ноћи отворити факултет који ће да ’штанцује дипломе’ и да му нека комисија изда акредитацију. Под знаком питања је образовање и министара финансија и рада Синише Малог и Зорана Ђорђевића, гувернерке НБС Јоргованке Табаковић“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да су у развијеним и демократским државама, попут Немачке, министри подносили оставке и повлачили се из политичког живота када је откривено да су преписивали докторате.

„Када би се то у Србији решило на ваљан начин, пола Владе Србије би морало да поднесе оставке и СНС зато то неће решити. Тај проблем биће решен по промени власти, зато што образовање мора бити централна ’компонента’ у новом програму за развој Србије“, рекао је Јовановић.