Народна странка

Стефан Јовановић: Власт легализује крађу и обесмишљава утврђивање порекла имовине

Стефан Јовановић: Власт легализује крађу и обесмишљава утврђивање порекла имовине

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да власт предложеним Законом о утврђивању порекла имовине, за који најављује да ће бити усвојен у децембру, покушава да "легализује крађу" и обесмисли утврђивање порекла имовине.

„Уместо да држава има нулту толеранцију на незаконито стечену имовину, она функционерима и са њима повезаним лицима, као и онима који су злоупотребом дошли до богатства, законом омогућава да ту имовину сада легализују тако што ће платити порез“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да то значи да ће неки функционер, ако је незаконито стекао имовину у износу од 100 милиона евра, по овом закону морати да врати у буџет 75 милиона, а остаће му 25 милиона.

Закон, такође, предвиђа проверу имовине тек од 2007. године, а огроман део приватизација је тада већ био завршен и акумулиран је првобитни сумњиви капитал, навео је Јовановић.

„Народна странка се залаже за проверу имовине свих вршиоца јавних функција и са њима повезаних лица од 1990. године и одузимање имовине чије порекло не може да се докаже, као и за увођење незастаривости за сва кривична дела проистекла из процеса приватизације или дела у којима је дошло до злоупотребе или остећења јавних фондова“; истакао је Јовановић.