Народна странка

Избор Синише Малог за министра финансија је ругање грађанима Србије

Избор Синише Малог за министра финансија је ругање грађанима Србије

Посланици Народне странке у Скупштини Србије гласали су против избора Синише Малог за министра финансија и изнели низ података који јасно показују да је тиме Србија понижена, а њена економија, која је већ задужена за више од 10 милијарди евра, додатно угрожена.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић навела је бројне афере које се везују за Малог, подсетила да је био виновник готово свих спорних приватизација и закључила да је недостојан те функције.

„Интересантно је да сте пропустили или превидели да напомете даје Синиша Мали од 2001. године до 2003. године радио као помоћник министра за приватизацију и да је био директор Центра за тендерско-аукцијску приватизацију. У то време и почиње његов финансијски успон, управо тада постаје директор различитих оф-шор фирми. Видим велики проблем у томе да министар финансија буде човек из оф-шор фирми, које не плаћају порез у овој држави, а да не помињем то што је директоровање тим фирмама обележио низ афера укључујући и 24 стана“, рекла је Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је закључила да је избор човека са квалификацијама Синише Малог за министра финансија као „да се гладном вуку да јагње на чување“.

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић истакао је да Синиша Мали у Владу доноси низ афера, али да је подједнако забрињавајуће и стање у државној каси, јер се власт само у прва три месеца ове године задужила за више од 504 милиона евра.

„Предлагање кандидата који има убедљиво највише афера у напредњачкој власти за министра финансија је понижавање Србије и ругање грађанима Србије. Уз то, највећи проблем је шта ће бити резултат тог именовања је што је режим грађане Србије задужио за више од 10 милијарди евра. Мали ће бити четврти министар финансија од 2012. године, а стање у државној каси је све горе и горе, јер је 2012. јавни дуг био 14,9 милијарди, а ове године износи 24,9 милијарди евра”, рекао је Алексић

Алексић је додао да је неизвесно како ће Србија изгледати после владавине Александра Вучића, али и да је сигуран да ће после министровања Синише Малог српске финансије изгледати као рушевине у Савамали у ноћи 24 априла 2016 године.

Посланица Народне странке Дијана Вукомановић указала је да ће именовањем за министра финансија Синиша Мали постати премијер у сенци, јер актуелна премијерка нема политички легитимитет.

„Полагањем заклетве Синише Малог Србија ће данас добити новог премијера. Премијера у сенци. Не, то неће бити господин Синиша Мали, то ће бити госпођа Ана Брнабић зато што сви знамо да је њена позиција не само ‘технократска’, како она то дефинише, него да нема политички легитимитет. Ми врло добро знамо политичку историју Србије и знамо како су председници Владе који нису имали политичку партију иза себе пролазили у политици“, закључила је Дијана Вукомановић.