Народна странка

Ковачевић: Биће реваншизма заснованог на праву и моралу, а не одмазде

Ковачевић: Биће реваншизма заснованог на праву и моралу, а не одмазде

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да ће „након промене власти бити реваншизма“ и да он мора бити „део одређеног моралног и законског система, јер ако није то, онда је одмазда“, а разлика између реваншизма и одмазде је огромна.

„Реваншизам мора бити темељен на правним и моралним регулама и мора бити свеобухватан и мора га бити, јер га до сада није бивало и видели смо како нам се то вратило. Ако га не буде, не видим разлог да неко ужива у ономе што је покрао или што је запошљавао тако што је тражио новац или тако што је тражио одређену врсту страначке или партијске лојалности“, рекао је Ковачевић за канал „Хелмкаст“.  

Ковачевић је истакао да ће реваншизма бити не само према садашњем председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу, него према систему који је успоставио и према људима који су „укаљали образ, гурнули прсте у пекмез или, колоквијалније речено, крали, отимали и уцењивали“.

„У држави из које годишње оде 50.000 младих јер систем није у стању да их заустави, у држави у којој је јуче тек откривено да је човек који је био најближи сарадник тројице српских председника мртав већ три године, а да се у тренутку његове смрти не објави ниједна читуља и да се ниједног тренутка нико не запита а шта је то са Владимиром Цвијаном - у таквој држави мора да буде реваншизма“, рекао је Ковачевић.

„Мора да буде реваншизма у држави у којој држава произведе мафију а да онда касније, када та мафија ојача или када се не ’растале’ на прави начин, дође до обрачуна са том истом државом. Како можете да одустанете од реваншизма, ко ће вам онда веровати у следећем изборном или животном циклусу“, упитао је Ковачевић.  

Ковачевић је истакао да „неће бити договора са претходницима, бар у мери у којој то зависи од њега“.

„Наравно да у тих неколико стотина хиљада људи који су овог тренутка тај политички цунами који се зове СНС има и поштених људи и људи који нису до те мере изгубили и образ и достојанство и наравно да се тај реваншизам неће односити и на њих“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је објаснио да ће се реваншизам спроводити тако што ће „неко заглавити на робију, а неко ће бити одстрањен из политике“, лустриран на одређени временски период.

„Просто, то мора бити један добро спроведен систем пре свега моралних вредности да би се колико-толико вратила вера и у политику и у људе и да побегнемо од те катастрофичне синтагме ’сви су исти, сви су лопови’, ’врана врани очи не вади’ и сличне ствари“, рекао је Ковачевић.

„Не можете оставити некога без каштига, без казне ако доказано знате да је крао и преписивао докторат или ако доказано или неопозиво располажете чињеницама да је купио диплому, да је пре 14 минута у историјском смислу држао вулканизерску радњу или наплаћивао у станичној рестаурацији кафу и коњак ’Звечево’ или ’Навипов’ коњачић, а данас је државни секретар тако што је купио диплому. Наравно да се тај реваншизам односи на њих, првенствено и пре свега“, додао је Ковачевић.  

Ковачевић је оценио да је „држава огрезла у корупцију“.

„Убеђен сам да ће неко проговорити, видећемо да ли ће прорадити савест или страх. Зато је реваншизам неопходан и биће нађен један коме ће се рећи ’рођаче, бићеш заштићен сведок, али си дужан пред Богом, народом и грађанима ове земље да испричаш како сте, шта сте, како ’Крушик’, како ’Јовањица’, како ово, како оно, ко је и како продавао аеродром, ко је и како продавао ПКБ, ко је и како рушио у Савамали…’“, рекао је Ковачевић.

„Када тај мали камичак који је величине дечијег длана, тај облутак, белутак, извучете, онда ће да крене лавина истине и лавина правде, онда ће се милиони кубика тог наслаганог камена, тог кремен камена, тог гранита сурвати према истини, према доле, према долини“, закључио је Ковачевић.