Народна странка

Ковачевић: Опозиција што пре да одреди кандидате за председника Србије и градоначелнике

Ковачевић: Опозиција што пре да одреди кандидате за председника Србије и градоначелнике

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да ће опозиција  инсистирати да наредни избори буду коректни и да би „већ сутра или прекосутра требало да има кандидате за градоначелнике или председника државе“ и да крене са увођењем у посао тих особа и њиховој медијској презентацији.

„Колико бриљантних умова има у овој земљи, па јадна нам мајка ако не можемо да нађемо противкандидата Вучићу. Он је себи натоварио баласт, уписао је факултет који је тежак и захтева доста праксе и биће хендикепиран у председничкој кампањи и треба га искористити", рекао је Ковачевић телевизији Н1.

Ковачевић је додао да су недавни избори били потпуно нерегуларни, противуставни и противзаконити.

"Потписи у другом изборном пику, овера потписа у бурегџиницама и посластичарницама, све је мимо закона и Устава. Цензус је смањиван, 2.000 Мађара је гласало у Врању, па дама која показује иза паравана грађанима где да гласају… Избори су све само не легални и легитимни. Од 49 једва навучених процената, бар 15 је украдено, бацано је лопатама. Наводно је 60 одсто гласало за СНС и ту се крало багерима и лопатама", сматра Ковачевић.

Ковачевић је навео да је само једна ситуација, у којој жена показује суграђанима како да гласају, довољна да се избори пониште.

"Да не причам о злоупотреби медија, до које мере су сви који су изашли били хендикепирани да не могу да трепну на телевизији, да су добијали простор на јавном сервису на начин на који се дају капи за нос. Шта је довољно да би једни избори били проглашени нелегитимним“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да су „овде ствари такве, јер се власт схвата као краћи пут до привилегија, а не као терет одговорности и да неће бити ни квалитетнијих ни бољих избора све док је тако“.  

Упитан како доћи до таквих избора, Ковачевић је одговорио уз помоћ међународне заједнице, али да та помоћ буде правовремена.

"Међународна заједница би требало благовремено да упути добронамерну помоћ, не мешајући се у изборну вољу, а то мора бити годину дана пре избора. Шта тражи Савез за Србију – само приступ медијима у дужем временском периоду. Међународна заједница да изврши притисак на емитере са националном фреквенцијом да буду коректни, да не буду сервис једног човека,“ рекао је Ковачевић.

„Ако имате намеру да председнички избори буду коректни и фер, онда сад треба почети са припремом избора. То подразумева да врли председник нема тапију на све медије, да мора изаћи на дуеле", додао је Ковачевић.  

Потпредседник Народне странке је навео да би опозиција зато требало да истакне кандидате за градоначелнике и председника Србије и крене са њиховом медијском презентацијом.

Ковачевић је рекао да не верује да владика диседорфски и целе Немачке Григорије жели да буде кандидат на изборима.

"Мислим да је владика свој пут обележио мантијом и тешко је очекивати да се тога лиши и уђе у каљугу спрске политике. Уколико би пристао, мене би то обрадовало", навео је Ковачевић.

Ковачевић је, поводом недавних протеста, оценио да је "наша склоност ка дисперзији невероватна", упоредивши протесте са груписањем навијача на стадиону.

"Имали сте грађанисте, религиозне фанатике, хипстере… Ти протести су имали шансу да су се на време лишили агресије. Видео сам једну ситуацију, када млада жена младићу који је покушао да се придружи, говори да ’бежи с том заставом Србије’. Како да се борите против диктатуре ако вам смета застава своје земље“, упитао је Ковачевић.

„То што су тамо (на протесту) неки лидери опозиције најурени није било спонтано, то је било организовано. Група која је била најближа полицији је полиција и после је ишла на пиво с командирима. Зна се ко су људи који су тукли, зна се ко су убачени међу демонстранте, ко је шутирао хендикепираног у Новом Саду, ништа се не може сакрити", рекао је Ковачевић.

 

Преузето са сајта Н1.