Народна странка

Основан Савез за Србију

Основан Савез за Србију

Данас је у препуном амфитеатру Сава центра основан Савез за Србију као највећи опозициони блок у Србији.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да за Вучића потпис на косовску независност значи још четири године неограничене власти, још четири године неконтролисаног богаћења, још четири године одлажења на Средерове свадбе и Клинтонове балове, још четири године Марића, Информера, Парова и Фармe.

„За Србију тај потпис значи трајно одрицање од територије од које се нико није одрекао ни за пет векова турске окупације", рекао је Јеремић, и истакао да до тог потписа не сме дође. Јеремић је навео да ће дан оснивања Савеза за Србију остати упамћен као дан када је Србија почела да се буди из обамрлости и ослобађа страха.

Жељко Веселиновић, председник УСС Слога рекао је да је свугде у свету нормално да се синдикати баве политиком и позвао своје колеге из синдиката да се прикључе Савезу јер само тако ће “и радник напокон моћи нешто да се пита у овој земљи”.

Славиша Ристић, народни посланик и председник покрета Срба са КиМ “Отаџбина” рекао је да је овај покрет одлучио да приступи Савезу због јасног става да неће бити призната било која врста правног субјективитета такозваног Косова. “То је за нас довољно да уђемо у заједничку борбу за слободну Србију“, рекао је Ристић, и додао да је Србија окупирана у Београду од режима Александра Вучића, који „истину може да изговори само када се збуни“.

Градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, рекао је да грађани могу да се изборе за пристојну Србију и да је циљ да се грађанима и Србији врати самопоуздање. “Слобода се не добија на поклон. Да ли желимо да милиони људи одлучују о својим животима или да један човек одлучује о милионима наших живота? Овде смо да победи живот свих нас.” рекао је он.

Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, говорио је о “великим лидерима”, односно о обичним људима који су доживели притиске напредњачке власти али се нису одрекли својих уверења.

“Они су борци против страха а ми смо због њих дужни да се боримо и направимо Србију бољом земљом. Данас овде седи нас десет али да би нешто направили, није довољно нас десет, треба да се прикључе све странке, сви појединци и да заједно градимо ову кућу из темеља“, рекао је Ђилас.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да је један од циљева борба за слободне и фер изборе и да Савез мора инсистирати на томе. “Да би наш програм могли да спроведемо, морамо да променимо власт. Зато нам је потребна подршка свих вас”, рекао је Стаматовић.

Преседник Левице Србије Борко Стефановић рекао је да је победа могућа када се окупе људи који су честити и који имају различита уверења као што су оснивачи Савеза урадили. “Ко ће зли стати на пут ако ми нисмо сви заједно” и циторао “од данас трешћемо дрво неслободе”

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да Савез ствара наду у правду јер народ у Србији вапи за правдом. “Дан за изборе не сме бити дан када се купљени гласови претварају у неспособна министарства. Јер онда имамо владу која не може да се избори са једном нелегалном кафаном, а један легални потпорни зид им се руши”, рекао је Веселиновић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да је ДС потврдио жељу да буде део Савеза.

“Ово је претполитичко доба и наше разлике су ирелевантне. Нисмо прости збир малих рејтинга већ једна снага која показује да можемо заједно да се боримо” рекао је Лутовац, и додао да је напредњачка власт искоренила стид и сада мисли да све може.

„И могу ако их ми не спречимо“, рекао је Лутовац.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да је Савез за Србију више од дневне политике и опозиционе сарадње, и да је то је питање нове политичке културе дијалога и договора у општем интересу. Дубоко верујем да ако наставимо овим путем – побеђујемо, прво себе и оно што до сада није ваљало у нама самима, а онда и ову катастрофалну власт, и доносимо нормалност, пристојност и бољитак за Србију. И то је та кључна речца – за. Ми нисмо против било кога – ми смо Савез за Србију“, рекао је Обрадовић.

На скупу је говорио и писац Љубивоје Ршумовић, као и Јелена Беба Балашевић.