Народна странка

Савез за Србију се спрема за наредне локалне изборе

Савез за Србију се спрема за наредне локалне изборе

„Први избори на којима ће се појавити новоформирани Савез за Србију биће локални избори у општини Лучани који би требало да буду одржани до краја годинеˮ, потврдили су на заједничкој КЗН у Чачку лидери Савеза Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић.

 Бошко Обрадовић је изразио задовољство Оснивачком скупштином у препуном амфитеатру Сава центра у Београду и поновио да Савез доноси нову политичку културу која значи да се на политичкој сцени нормално комуницира иако постоје разлике међу политичким актерима и да се више води рачуна о општем народном и државном добру него о страначким и личним интересима.

Он је најавио да ће први избори на којима ће се заједнички појавити Савез за Србију бити локални избори у општини Лучани, да су припреме за учешће Савеза на овим изборима већ започете, али да се мора поставити и питање изборних услова.   

„Савез је нада за опозионе бираче да може доћи до промена. Ми ту наду не смемо изневерити и зато ћемо наћи начин да спречимо могућност „прелетања“ било кога из Савеза у редове СНС“ – рекао је Обрадовић.

Драган Ђилас је рекао да је Савез отворен за све опозиционе странке које не сарађују са СНС ни на једном нивоу. „Ми очекујемо да у следећим месецима приступе многа удружења грађана и разне струковне организације широм Србије чији ће представници бити чланови Конференције и њихови ставови ће за нас бити важни“ – истакао је он.

На питање о различитим ставовима према прошлости, Ђилас је истакао да је крајње време да почнемо да гледамо у будућност. „Будућност у Србији је у договору, у договору две демократске опције – грађанске и националне. Српски народ треба да има неке стратешке документе којих свака власт треба да се придржава“ – сматра Ђилас.

Вук Јеремић је рекао да је поред несарадње са СНС и прихватање програма Савеза важан услов да би неко приступио Савезу а то донекле дивергира када је реч о Покрету слободних грађана

На питање о КиМ он је истакао да ми не знамо шта је разграничење и шта је званична политика према КиМ и да је то велики проблем. Како истиче, из међународних извора долазе информације да се на столу налази документ који подразумева прецртавање граница Србије и постоји договор између Вучића и одређених актера којима се њему за такав потез гарантује опстанак на власти.

„Један од важнијих елемената његове власти је међународна подршка и она мора бити прекинута што без уједињења опозиције није било замисливо“ – рекао је Јеремић.

Представници Савеза су на питања о бојкоту избора истакли да се ради на документу који ће бити понуђен и осталима из опозиције, а који ће предвидети шта би требало урадити да избори буду колико толико фер.