Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Без панике због епидемије, носите маске и држите дистанцу

Санда Рашковић Ивић: Без панике због епидемије, носите маске и држите дистанцу

Потпредседница Народне странке, психијатар Санда Рашковић Ивић, позвала је данас грађане да „не падају у панику и црне мисли“ због епидемије вируса корона, јер од лоших осећања пада имунитет, што „додатно компликује живот, а може и да га уништи“.

„Људи би требало да буду опрезни и да носе маске и држе одстојање, јер је то једини прави начин. Ситуација јесте тешка и озбиљна, али паника не помаже. Преживећемо и корону као што смо и све остало преживели. Деведесетих је био коксаки вирус, који се сада ретко помиње, па су касније били птичији и свињски грип, који су такође прошли. Проћи ће и корона и све ће ово једног дана бити јуче“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Нова С.

Санда Рашковић Ивић рекла је да је Србија „хронично неприпремљена“ за ванредне ситуације, али да је власт председника Србије Александра Вучића и СНС-а „шампион неприпремљености, обртању ствари и замени теза“.

„Надлежни су се понашали као да су мислили ’о проблему ћу размишљати сутра’. Крајем фебруара су говорили о најсмешнијем вирусу, а Кинези су објавили да имају проблем у Вухану пре готово годину дана. Имали су два и по месеца да нешто учине, али нису“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је истакла да се не залаже за увођење ванредног стања, и подсетила да је оно уведено када је било 56 заражених дневно, а да сада има 5.600 заражених сваког дана.

„Ванредно стање је било феноменално за власт, јер је у предизборној атмосфери држала грађане под контролом и показивала наводну бригу за људе и да само један човек, Вучић, може да решава проблеме“, рекла је Санда Рашковић Ивић.  

Санда Рашковић Ивић је оценила да ће се СНС „урушити изнутра“, јер у тој странци међу 750.000 чланова има много незадовољних и „немогуће их је све запослити и дати им плату од 40 до 50 хиљада динара.

„Министри су, такође, исувише непријатељски расположени према својим сарадницима и једни према другима и лако може да се догоди имплозија СНС-а. Економија је ужасна, без обзира на режимску пропаганду која тврди да је најбоља“, рекла је Санда Рашковић Ивић.  

Санда Рашковић Ивић навела је да је „јадна власт која посеже за Симом Спасићем“ и допушта себи да јој мегафон буде „један измучен човек који је изгубио брата на Косову и имао проблема са законом због односа према својој супрузи  и који је издржао казну од четири године затвора због силовања“.

„Вучић би требало да помогне Спасићу, а не да Спасић буде употребљен као кербер и растеривач скупова и да омета све из опозиције који се појаве на јавном месту“, закључила је Санда Рашковић Ивић.