Народна странка

Рашковић Ивић: Власт у Тијанин закон подметнула доживотну казну за дела против државе

Рашковић Ивић: Власт у Тијанин закон подметнула доживотну казну за дела против државе

Потпредседница Народне странке и народна посланица Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да се залаже за доношење закона о увођењу доживотне казне затвора за убице деце, али да је неприхватљиво да у „Тијанин закон“ буду уврштена и тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, за која би такође била прописана доживотне казне.

„Од почетка сам се залагала да се 'Тијанин закон' тиче деце, а никаквих дела против уставног уређења и безбедности Србије, која је власт подметнула у тај закон. Као психијатар са 39 година стажа, од којих 29 у психијатријским болницама са решеткама, видела сам да су рецидивирали (поново починили злочин) монструми који су пуштени на слободу“, рекла је Санда Рашковић Ивић у емисији „Утисак недеље“.

Санда Рашковић Ивић је истакла да њено искуство из болница у целој Југославији показује да је немогућа рехабилитација људи који убијају децу на монструозан начин. „Њихова страст, која није еротска него агресивна страст за моћи и доминацијом, толико је велика да ће то поновити у првој прилици и то сам видела неколико пута“, додала је Санда Рашковић Ивић. Упитана да ли је доживотни затвор „смрт на рате“, Санда Рашковић Ивић је одговорила да то није тачно, јер осуђеник наставља живот у затвору под тежим условима, док убијено дете „иде под земљу и више неће устати“.

Санда Рашковић Ивић је рекла да неће учествовати на седници парламента на којој ће се расправљати о том закону, јер је опозиција одлучила да бојкотује скупштину.

Власт и овим законом и причом о седници о Косову, заказаном за 27. мај, покушава на све начине да доведе опозицију у парламент због ствари које су важније од обичне политике, као што су Косово и ’Тијанин закон’, јер су се у Европском парламенту и Европској комисији јавили гласови да у Србији нешто дебело не штима са демократијом и парламентом“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да је власт је „гарнирањем закона“ и додавањем дела против уставног уређења и безбедности Србије показала велики страх и поручила опозицији да може да заврши на доживотној робији.

Она је навела да би Народна странка могла да размотри да ли да учествује на седници парламента о Косову и Метохији под условом да председник Србије и СНС-а Александар Вучић поднесе писани извештај о свим претходним преговорима које је обавио о Косову, као и писану платформу о будућој косовској политици.

„Тада би вредело размотрити повратак у парламент, иначе ће то бити само непотребна парада за популистичку употребу“, рекла је потпредседница Народне странке.