Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Вучић би се већ одрекао Косова и Метохије да није било протеста

Санда Рашковић Ивић: Вучић би се већ одрекао Косова и Метохије да није било протеста

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је да су шестомесечни протести опозиције и грађана широм Србије постигли успех, јер би председник Србије и СНС-а Александар Вучић, да није било протеста, већ потписао споразум по којем би се Србија трајно одрекла Косова и Метогије, а Приштина добила столицу у УН.

„Протести су успели јер се показало да су у Србији многи незадовољни и јер је бојкотом парламента, који је произашао из протеста, послат сигнал и домаћој и међународној јавности да се у Србији ствари морају мењати. Да то није било тако, Вучић би већ потписао споразум о Косову и била би још већа медијска тортура неистомишљеника него што је сада“, рекла је Санда Рашковић Ивић у интервјуу за Јутуб (Youtube) канал „Центар“.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је велики успех протеста и што се показало да нема апатије у народу и што су многи спремни да се боре за демократију и бољу Србију.

„Режим је агресиван јер је у страху од губитка власти, а и велики број људи у СНС-у је незадовољан зато што нису сви ушли у ту странку да би добили посао, него се много људи учланило јер су веровали у патриотизам, борбу против корупције и боље сутра које је Вучић обећавао. То обећање му је прошло за доручак, а стигли смо до вечере и та обећања више не пролазе и све је више незадовољних“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Упитана о односима у Савезу за Србију, потпредседница Народне странке је одговорила да су ти односи добри, јер су странке и организације које чине Савез одлучиле да међусобне разлике оставе по страни и посвете се циљу да Србију поново учине нормалном и демократском државом.

„Највећи проблем српске опозиције је то што нема простор у медијима са националном фреквенцијом, јер Вучић заклања сваки зрак светлости како би само он сијао као египатски бог Амон Ра, Бог Сунце“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је додала да многи грађани зато не могу да јасно виде разлику између опозиције и напредњачке власти.  

„Када би медији били слободни и када режим не би спроводио тиранију лажи преко контролисаних медија, грађани би могли да упореде, рецимо, министра одбране Александра Вулина и потпредседника Народне странке и бившег начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша и видели би колика је то разлика“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић, која је психијатар и професор Високе здравствене струковне школе, навела је да је у последњих годину и по дана из Србије отишло 800 лекара специјаллиста, који су прво завршили студије медицине у трајању од шест година, а потом и специјализацију од пет година.

„То је огроман губитак. Лекарима и медицинским сестрама морају бити повећана примања. Медицинска сестра прима плату од 36.000 динара, односно 40.000 динара са накнадом за ноћни рад, што је бедно када се имају у виду њихова одговорност и услови рада. Лекари примају између 70.000 динара и 90.000 динара, а у Немачкој имају неколико хиљада евра и зато одлазе“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је навела да у Врњачкој Бањи апарати за дијализу „већ пуних седам година стоје неотпаковани, јер нема ко да ради, односно нема нефролога едукованих за дијализу“.