Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Повуците јаничарски Закон о несталим бебама

Санда Рашковић Ивић: Повуците јаничарски Закон о несталим бебама

Потпредседница Народне странке и народна посланица Санда Рашковић Ивић позвала је данас посланике владајуће већине да „ако имају образа, повуку сраман Закон о несталим бебама“, јер се тим актом „озакоњује поновни откуп деце“ и он представља бруку и понижење свих грађана Србије,  а највише родитеља нестале деце.  

„То је јаничарски закон и не приличи европској држави каква је Србија, јер се њиме озакоњује откуп родитељске туге новцем у замену за ћутање. Не може се толика туга и рана откупљивати новцем“, рекла је Санда Рашковић Ивић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Потпредседница Народне странке је подсетила да се законом одређује новчана накнада због повреде права на породични живот и наводи да „правична новчана накнада не може да се досуди у износу већем од 10.000 евра“.

„Да ли то значи да је најскупље дете оно које вреди 10.000 евра, а да постоје деца која вреде 300 евра или 500 евра? Страшно је да живимо у друштву у којем се продају бебе а као решење се нуди новчана накнада за украдено дете до 10.000 евра“, рекла је Санда Рашковић Ивић.  

Она навела да је као психијатар и као посланик разговарала са родитељима несталих беба и да нико никада није помињао новчану накнаду, него су сви захтевали да сазнају истину о својој деци.

Санда Рашковић Ивић је истакла да држава није ништа учинила да „казни зликовце који су у удруженом злочиначком подухвату трговали бебама“.  

„Лако је утврдити ко је одговоран, јер сваки родитељ зна када му је дете рођено и када му је речено да му је дете преминуло. Путем деловодних књига може се лако утврдити ко је тада радио у породилиштима, ко је потписивао, а могуће је обавити и графолошка испитивања да би се видели да ли су потписи можда фалсификовани. Држава има начина да и после неколико деценија утврди виновнике и да их гони“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је додала да се закон сада доноси на брзину јер је Европски суд за људска права још пре шест година наложио Србији да успостави механизам решавања несталих беба.

„Сада власт утврђује тај механизам тако што озакоњује могућност поновне продаје деце која су једном већ отета“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је упитала зашто се купује ћутање родитеља и да ли постоје индиције да су у нестанак деце умешани људи који и данас нешто значе или су нешто значили, па би „њихово маркирање било шок за друштво и државу“.

„Уверена сам да је морала постојати злочиначка вертикала, јер нису умешани само бабица и дежурни лекар, морао је да буде успостављен цео систем трговине људима који је ишао до врха државе“, рекла је Санда Рашковић Ивић.