Народна странка

Народна странка Шабац: Цене горива гуше привредну активност

Народна странка Шабац: Цене горива гуше привредну активност

Градски одбор Народне странке Шабац одржао је конференцију за медије на којој је указано на последице константног раста цене горива у Србији.

Председник ГО Народне странке, Срђан Митрашиновић истакао је да је Србија европски рекордер по цени акциза на течни гас. Он је апеловао  на Владу Републике Србије и ресорна министарства да регресирају гориво пољопривредницима и повећају проценат повраћаја акциза транспортерима.

Митрашиновић је навео да би смањење акциза на гориво довело до веће потрошње горива, а тиме и до веће привредне активности. 


“По ценама горива смо на нивоу Данске, а када упоредимо наш стандард са њиховим видимо где се налазимо и куда нас води политика актуелне власти. Имамо више акцизе на дизел него на бензин. Транспортери су због тога скупљи што им смањује конкурентност у односу на њихове колеге у региону. Транспортерима у Европи умањене су акцизе или су чак ослобођени у потпуности. Поврат акциза транспортерима код нас је око 10 одсто, а у региону око 20 одсто у просеку. То утиче на цену њихових услуга, а тиме и производње у многим привредним гранама“, рекао је Митрашиновић.


Посебно је истакнута лоша ситуација у пољопривреди, где је регрес за гориво потпуно укинут.

„Подсетићу да је 2011. године литар нафте износио 95 динара, а у јуну ове године 165 динара, док је кукуруз пре седам година био 24 динара по килограму, а сада је мање од 17 динара, а малине су тада биле 235 динара, а ове 80 динара по килограму. Такође, субвенције у пољопривреди су од тада са 14.000 динара по хектару смањене на 4.000 динара”, рекао је Митрашиновић.