Народна странка

Тодоровић: Не можемо ћутати пред кршењем људских права

Тодоровић: Не можемо ћутати пред кршењем људских права

Не можемо ћутати пред кршењем људских права због тога што је ванредно стање и епидемија, изјавио је потпредседник Правног савета Народне странке, адвокат Јовица Тодоровић.

Тодоровић је међу 200 адвоката потписника захтева Адвокатској комори да хитно позове све адвокате у Србији да одбију да учествују у суђењима „на даљину“, односно путем видео конференцијске везе.  

Тодоровић је агенцији Фонет рекао да у овом тренутку власт има две опције – да се врати законски прописаним процедурама или да иде у правцу још већег безакоња, у којем ће се људима судити без присуства браниоца.

„Право на правично суђење је неприкосновено људско право. Не може држава да каже – ванредно стање је и сада судови не морају да суде правично“, упозорава Тодоровић.

Тодоровић је то упоредио са ситуацијом у којој би држава суспендовала право на живот као људско право. Тодоровић је уверен да је суђење „Скајпом“ уведено ради застрашивања и претварања грађана у поданике, у неме и слепе послушнике и извршиоце апсолутне воље носиоца власти.

Према његовој оцени, „епидемија је само једна згодна околност да се продуби, можда и доврши уништавање грађанског друштва, које се базира на слободи појединца, грађанина и на владавини права“.

Тодоровић тврди да је „државни удар у Србији извршен још пре увођења ванредног стања“ и да целокупну власт врши само институција председника Републике.

Последице свега овога биће велике, предвидео је Тодоровић, и додао да кршење Устава током ванредног стања представља преседан по којем је могуће и оно што не би смело да буде могуће.

Он „верује да ће наше друштво смоћи снаге да то лоше искуство превазиђе и да настави живот, али то ће бити тешко“.

„То је као кад питате жртву силовања како ће превазићи то што јој се десило и наставити да живи нормално“, закључио је Тодоровић.