Народна странка

Народна странка: Биопрепарати су решење за изливање фекалија у Крњачи док се не изгради канализација

Народна странка: Биопрепарати су решење за изливање фекалија у Крњачи док се не изгради канализација

Општински одбор Народне странке Палилула позвао је данас градску власт у Београду да у циљу спречавања поновног изливања фекалија у насељу Крњача по хитном поступку набави биопрепарата који разлажу супстанце у отпадним водама и примени их у септичким јамама и канализационим системима.

„Грађани ће тако коначно добити чисту, биолошки и хемијски исправну воду уместо фекалног садржаја. Колектор у блоку зграда код ’Метроа’, где су се излиле фекалије, више неће моћи да се запуши и доведе до изливања“, наводи се у саопштењу Народне странке Палилула.

Биопрепарати се користе у савременим системима за третман отпадних вода и били би део стратешког дуготрајног и одрживог решења, додаје се у саопштењу.

„Набавка биопрепарата требало би да буде континуална и у потребној количини, како би се они примењивали све до пуштања у рад будуће канализационе мреже, а трошкови набавке и примене требало би да буду уврштени у буџет Секретаријата за животну средину Града Београда“, наводи се у саопштењу.

Трајно решење вишегодишњег изливања фекалија у Крњачи јесте изградња канализације, колектора и постројења за пречишћавање отпадних вода, уз контролисано спровођење техничког одржавања, додаје се у саопштењу, а дотле би требало примењивати биопрепарате, јер више не сме да се догоди ниједан акцидент, додаје се у саопштењу.

Народна странка Палилула истиче да су се фекалије у Крњачи недавно излиле јер већ три године нико не одржава колекторски систем који је Град Београд преузео на одржавање 2017. године.

„Због потпуне небриге, незнања и неспособности актуелне власти у трећој деценији 21. века имамо потенцијално ширење озбиљних бактеријских зараза међу становништвом са несагледивим последицама, и то на неколико километара од центра града“, наводи се у саопштењу.

„Градске власти годинама говоре о милијардама улагања, милионима кредита, великим инфраструктурним плановима, а нису у стању да одрже у исправном стању најобичнији колектор у једном стамбеном блоку“, додаје се у саопштењу.
 
Народна странка Палилула подсетила је да су председник Србије Александар Вучић, заменик градоначелника Горан Весић, бивши градоначелник Синиша Мали и министарка Зорана Михајловић давали најразличитија обећања – да ће проблем канализације у Крњачи трајно бити решен до 2020, године, да ће бити уложено три милијарде евра до 2025. године, али и да ће канализација бити завршена до 2030. године.

„Колико су обећања испуњена, грађани су се уверили када су се фекалије недавно поново излиле у Крњачи“, наводи се у саопштењу.