Народна странка

Народна странка: Влада одговорна за убијање реке Пек, дозволила директно испуштање отрова

Народна странка: Влада одговорна за убијање реке Пек, дозволила директно испуштање отрова

Народна странка саопштила је данас да је „Влада Србије директно одговорна за еколошку катастрофу несагледивих размера и трајно угрожавање живог света у реци Пек“, јер је кинеској компанији „Зиђин“, која је купила рудник у Бору, уговором дозволила испуштање отпадних вода у реку.

„Нефилтрирана индустријска отпадна вода директно је испуштена у Пек из рудника бакра у Мајданпеку, који је у склопу Рударско-топионичарског басена Бор. Пек, који је био међу најчистијим притокама Дунава, више није извор пијаће воде, а грађанима Кучева је препоручено да воду из реке не користе за наводњавање усева и напајање стоке нити да једу рибу из ње“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

У саопштењу се истиче да су у Пеку, према анализама пожаревачког Завода за заштиту јавног здравља, вишеструко повећане вредности тешких метала, првенствено бакра, мангана, гвожђа и сулфата, а да је Министарство заштите животне средине „готово немо пред катастрофом“ која угрожава и грађане Мајданпека, Кучева, Кладова и околних села.

„Потпуно је јасно зашто не реагују – Влада Србије је уговором дозволила испуштање отпадних вода у реку Пек, а министарство је 14. септембра 2020. године донело решење да ’Зиђин’ нема обавезу да изради студију о процени утицаја на животну средину за повећање флотације рудника бакра Мајданпек“, наводи се у саопштењу.

Народна странка је подсетила да „Зиђин“ планира повећање капацитета флотације рудника Мајданпек са шест милиона тона на 11 милиона тона годишње, што ће „додатно девастирати животну средину Мајданпека и озбиљно угрозити јавно здравље“.

„Флотацијом се одвајају корисни од некорисних састојака минералних сировина, те као крајњи производ прераде руде бакра настаје такозвана флотацијска јаловина, која остварује потенцијално највише негативних утицаја на животну средину“, наводи се у саопштењу.

Министарство се, међутим, тек 10. марта ове године, са великим и крајње неозбиљним закашњењем, огласило доношењем Решења о одређивању обима и садржаја студије о процени утицаја на животну средину у вези са пројектом повећања капацитета флотације рудника, додаје се.

„Главни саучесник је управо Министарство заштите животне средине, јер је ову катастрофу могло много раније да спречи. Уместо заштите интереса сопствених грађана, државни органи поново стаје у одбрану интереса страних инвеститора“, навела је Народна странка.

„Одбор Народне странке за заштиту животне средине сматра да је недопустиво свесно дозвољавање уништавања извора воде за пиће, а недопустиво је и прогласити реку Пек замућеном, уместо екстремно загађеном, као што је била првобитна реакција након првих анализа“, наводи се у саопштењу.