Народна странка

Хроничним болесницима који не болују од ковида-19 омогућити лечење у приватним клиникама о трошку РФЗО

Хроничним болесницима који не болују од ковида-19 омогућити лечење у приватним клиникама о трошку РФЗО

Одбор Народне странке за здравство позива надлежне да хроничним болесницима који не болују од ковида-19 омогући лечење у приватним клиникама о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, јер су готово све болнице у ковид систему и капацитети су попуњени, а реч је о људима који годинама плаћају здравствено осигурање.

„Такође, док пацијенти под високом температуром чекају на тестирање по неколико сати испред ковид амбуланти домова здравља, неопходно је организовати да болесници свако јутро телефоном добију редне бројеве и термине прегледа. Тиме би се избегли редови и чекања, као и могућност заразе пацијената за које се испостави да нису имали ковид“, наводи се у саопштењу.

Народна странка је истакла и да је потребно искористити капацитете приватног сектора и омогућити да приватне лабораторије раде ПЦР тестове о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

„Власт није адекватно искористила период од појаве пандемије вируса корона да се постојећи здравствени систем организационо и инфраструктурно унапреди, већ је популистичким приступом проблему и недоследним мерама довела до тога да су данас кадрови на граници исцрпљености, а систем преоптерећен“, наводи се у саопштењу.

О томе, нажалост, сведоче подаци о озбиљном порасту броја заражених, хоспитализованих и умрлих, пише у саопштењу.

„Чињеница да дневно имамо више од 6.000 заражених особа, од којих између 10 и 20 одсто развија тежу клиничку слику и захтева хоспитализацију, подразумева да би између 600 и 1.200 људи сваког дана требало сместити у болнице“, наводи Одбор Народне странке за здравство.

Расположиви капацитети су попуњени, болница у Батајници још није завршена, а реконструкција Клиничког центра Србије би по плану требало би буде готова тек крајем следеће године, пише у саопштењу.  

„Неопходно је да представници власти, уместо за лукративне пројекте, ангажују сву распложиву грађевинску оперативу и средства, како би се ови објекти привели намени. Одбор Народне странке за здравство сматра да ни грађани, као ни здравствени радници којима би требало одати свако признање, не заслужују да буду жртве дилетантског поступања самог врха власти и кризног штаба“, наводи се у саопштењу.