Народна странка

Народна странка: Телеком је иноватор у налажењу начина за извлачење новца грађана

Народна странка: Телеком је иноватор у налажењу начина за извлачење новца грађана

Народна странка позвала је данас компанију Телеком Србија да паузира све планове за поделу 25 милиона евра стартап фирмама у наредних пет година, док се не рашчисте све нејасноће и отклоне сумње у могуће коруптивне радње, јер прети опасност да ће Телеком дели пет милиона евра годишње без јасних и унапред објављених критеријума.

„Телеком је иноватор у проналажењу начина за извлачење новца пореских обвезника. Након нетранспарентног улагања новца у разна спонзорства партијских клубова и компанија, са разлогом се питамо да ли је овај пројекат најновији начин сакривања трагова трошења пара које припадају свима нама“, рекао је координатор Одбора народне странке за дигиталну трансформацију Ненад Бучевац.

„Ко је одобрио да Телеком Србија, компанија у државном власништву, улаже чак четвртину нето добити на годишњем нивоу у овакав подухват и коцка се новцем који није власништво приватних инвеститора? Ко ће одлучивати како се новац расподељује и које су гаранције да додељени новац неће служити за малверзације“, упитао је Бучевац.

Бучевац је упитао и како је директор Телекома Владимир Лучић закључио да тај пројекат може увећати приход Телекома и вишеструко подићи вредност компаније.

„Народна странка сматра да Телеком, уколико заиста жели да ради на увећању своје вредности, може постати корпоративни инвеститор капитала који улаже у пројекте који су у интересној сфери корпорације. Тиме би се побољшали квалитет и достпуност услуга, смањила неефикасност пословања и извршила добра прерасподела интерно запослених“, објаснио је Бучевац.  

Бучевац је истакао да Народна странка подржава све видове улагања у стартапове, и изазио наду да је бар део представника власти увидео да су били погрешни потези Владе Србије приликом покретања теме ретроактивне наплате пореза фриленсерима и увођења тестова самосталности.  

„Одбор Народне странке за дигиталну трансформацију пита какво управљачко и оперативно искуство Телеком може понудити стартап компанијама, као и ко ће бити власник удела у стартаповима и саме интелектуалне својине и да ли ће сваки стартап појединачно бити оптерећен папиролошким процедурама које захтевају консолидовани биланси Телекома“, упитао је Бучевац.

Бучевац је навео да Одбор Народне странке за дигиталну трансформацију ставља на располагање све своје чланове који се баве финансијама, предузетништвом и правом сваком појединцу који се сусреће са изазовима у стартап области.