Народна странка

Народна странка Нови Сад: Хитно раскинути штетан уговор о јавно-приватном партнерству у ЈКП "Стан"

Народна странка Нови Сад: Хитно раскинути штетан уговор о јавно-приватном партнерству у ЈКП "Стан"

Народна странка и друге опозиционе странке у Новом Саду затражили су градске скупштине да одбаци предлог уговора о јавно-приватном партнерству у Јавног комуналног предузећа "Стан".

"Предложени уговор са конзорцијумом фирми који предводи литванска компанија ’Бусто Валда УАБ’ из Каунаса несумњиво је штетан по интересе Новог Сада и запослених у Стану", наводи се у заједничком саопштењу градских одбора Народна странке, Демократске странке, покрета "Доста је било", Левице Србије, Нове странке, Покрета за преокрет и Покрета слободних грађана.

Опозиционе странке су навеле да је поступак одабира приватног партнера трајао недопустиво дуго, уз кршење закона на које су опозициони одборници у Скупштини Новог Сада указивали више пута.

Верујемо да се са поступком одабира приватног партнера намерно одуговлачило како би се дугови „Стана“ што више смањили, а приватни партнер у тренутку преузимања делатности преузео и што мање финансијских обавеза, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су дугови "Стана" у време припреме пројекта јавно-приватног партнерства процењени на 822 милиона динара, али су у међувремену више него преполовљени.

"Новом предузећу које би требало да формирају приватни партнер и ’Стан’ преноси се монопол на пословима одржавања димњака и јавне расвете на 10 година, док је Стан’ то право имао само на годину дана, а у поступку јавне набавке су противзаконито увећане укупне обавезе Града према новом предузећу за најмање 250 милиона динара", наводи се у саопштењу.

Истиче се да није решено ни питање запослених у „Стану“ пошто је у том предузећу сада радно ангажовано између 225 људи и 229 људи, док се за нову фирму планира само 123 радника.

„Оваквим јавно-приватним партнерством очигледно неће бити заштићен јавни интерес, него само приватни, а користи неће бити ни изблиза онакве какве би могле бити да је све урађено савесно и на време“, наводи се у саопштењу.

Опозиционе политичке странке и покрети који потписују иницијативу да се одбаци предложени уговор о јавно-приватном партнерству у ЈКП „Стан“.

Опозиција у Новом Саду прелаже да се градска управа, на основу стручне и објективне анализе, определи за једно од два могућа решења - или да изради нов програм санације који ће бити заснован на садашњем стварном стању и у којем ће градско предузеће добити исте услове који се нуде приватном партнеру или да се иновира и понови поступак јавно-приватног партнерства тако што би се смањио удео власништва приватног власника.

У саопштењу се истиче да није упитно да ситуација у "Стану" мора да се реши, али је упитан начин на који се то чини.